Gredič ne zanima nikogar

Včeraj se je uradno iztekel čas za zbiranje zavezujočih ponudb za nakup Grediča, penziona in gostišča v Goriških brdih, ki je zaslovel kot prizorišče nadaljevanke Ena žlahtna štorija. Pri stečajnem upravitelju Gregu Ermanu, ki je stavbo z opremo vred ponujal za tri milijone evrov, se ni oglasil noben kupec. Medtem s stavbo upravlja najemnik.

Grediča za tri milijone niso uspeli prodati. Poskusili bodo 
znova z nižjo izklicno ceno. Foto: Leo Caharija
Grediča za tri milijone niso uspeli prodati. Poskusili bodo znova z nižjo izklicno ceno. Foto: Leo Caharija

CEGLO, LJUBLJANA > Družba Gredič d.o.o., ki ima v lasti obnovljeno srednjeveško vilo v Ceglem, je v stečaju od oktobra lani. Razlog za stečajni postopek so, kot kaže, prav neporavnani dolgovi od drage obnove stavbe.

Začetek stečaja je namreč predlagal Reiffeisen leasing z utemeljitvijo, da od aprila 2012 podjetje ne poravnava obrokov dveh najetih kreditov. Priznane neporavnane obveznosti Grediča do lizing hiše znašajo malo več kot tri milijone evrov. Ker ima kreditodajalec na nepremičnine vpisano izločitveno pravico, bo šla večina kupnine od prodaje obnovljenega dvorca za vračilo lizinga.

Nižali bodo ceno

Obnovljena vila je tudi osrednji del premoženja podjetja v stečaju. Prodaja je torej ključna za uspešen zaključek postopka, a pri prvem poizkusu se ni izšlo. “Nismo prejeli nobene ponudbe,” nam je včeraj, po tem, ko se je iztekel še dan po roku, ko bi se kakšen kupec lahko oglasil po pošti, potrdil stečajni upravitelj Grega Erman. Naslednji korak je ponovni poskus prodaje, vendar z nižjo izklicno ceno. To že pomeni, da stečajnega premoženja ne bo dovolj za poravnavo vseh odprtih terjatev v stečajnem postopku.

Ob lizinški hiši so upniki še zavod za pokojninsko in invalidsko ter zavod za zdravstveno zavarovanje, elektroinštalacijska družba Tenzor iz Maribora ter drugi, manjši.

Prijateljski najem

Gredič medtem obratuje. “Nepremičnina je oddana v najem, najemnik redno poravnava najemnino ter vse stroške, povezane z nepremičnino, urejeno je zavarovanje nepremičnine,” pojasnjuje stečajni upravitelj. Iz poročila je razvidno, da najemnina za vilo znaša skromnih 1200 evrov mesečno. Najemnik je družba Vinera s sedežem na Kongresnem trgu 13 v Ljubljani, v stavbi, kjer domuje niz družb, povezanih s podjetji iz kroga znanega podjetnika Jurija Schollmayerja, ki so tudi lastnice Grediča v stečaju. Ali ni nekoliko nenavadno, da je najemnik kapitalsko in upravljalsko povezan z družbo v stečaju, smo vprašali upravitelja. “To je bila pogodba, sklenjena pred stečajem. Novega najemnika za tak objekt (in potrebna vlaganja, saj je velik del opreme last najemnika) v stečaju, kjer je rok najema omejen, nisem uspel pridobiti, tako da obstoječe najemne pogodbe nisem odpovedal,” je odgovoril Erman.

Vinera, ki je v lasti Luigija Doriga in so jo ustanovili februarja lani, je v 2014 s štirimi zaposlenimi ustvarila približno 175 tisoč evrov prihodkov in leto zaključila z minimalnim dobičkom.

VESNA HUMAR


Najbolj brano