Graparska tržnica za novo priložnost prebivalcev Baške grape

Mladi prebivalci krajev v Baški grapi na Tolminskem si želijo, da bi z različnimi prireditvami, predvsem pa z označitvijo naravne in kulturne dediščine, v ozko dolino med Cerkljansko in Tolminsko privabili nove obiskovalce. Tako je nastala tudi Graparska tržnica, ki bo nudila možnost predstavitve in prodaje izdelkov tamkajšnjih prebivalcev.

Fotografija je simbolična. Foto: Neva Volarič
Fotografija je simbolična. Foto: Neva Volarič

MOST NA SOČI > Ekipa prostovoljcev Iniciative za trajnostni razvoj Baške grape je v preteklih letih že izpeljali tri Graparske tržnice, letos pa bodo te pripravljali vsaj enkrat mesečno do konca leta, prvo že danes na Kneži.

Do konca leta se bo po različnih krajih v Baški grapi zvrstilo še 12 Graparskih tržnic. Nekatere bodo samostojne, druge bodo pripravili v okviru tradicionalnih prireditev.

Menjali bodo tudi semena, sadike, presežke hrane, oblačila in druge uporabne predmete

Na Graparskih tržnicah se bodo lahko predstavili različni ustvarjalci, podjetniki, pridelovalci in predelovalci, zavodi, institucije ter vsi drugi, ki bi želeli kaj predstaviti, zamenjati, biti dobrodelni ali pa se le družiti. Prednost bodo imeli tisti, ki imajo svojo dejavnost prijavljeno v Baški grapi ali pa imajo tu stalni naslov.

"Na tržnici bomo tudi menjali, tako semena, sadike, presežke hrane, oblačila in druge uporabne predmete. Zbirali bomo tudi za sokrajane, ki so se znašli v stiski, ter za nikogaršnje živali v zavetišču, ki deluje v Ljubinju pri Tolminu," je povedala ena izmed organizatork projekta Lea Kemprle.

Z zanimanjem ponudnikov za predstavitev in prodajo na tržnici so zaenkrat zadovoljni, je še povedala Lea Kemprle ter dodala, da se morajo kupci nanjo še navaditi: "Mislim, da ima Baška grapa kar nekaj ljudi, ki se ukvarjajo z različnimi dejavnostmi in so zelo zanimive, pa marsikdo ne ve, da jih opravljajo."

Graparska tržnica bo postala stalnica

Organizatorji obljubljajo, da bo Graparska tržnica postala neka stalnica tudi v prihodnje. Tako bodo dali možnost ljudem, da se navadijo na novosti, kot so različne izmenjave.

"Načrtov za prihodnost imamo kar nekaj, eden glavnih pa je ustanovitev razvojne kooperative, s katero bi nadgrajevali vse to, kar smo doslej z našo ekipo že naredili. Predvsem si želimo delovati na področju turizma in podjetništva, želimo si, da bi v Baški grapi pridobili nekaj novih zaposlitev in da bi mladi lahko ostajali doma, obenem pa povezovati vse ljudi, ki tu živijo in delajo," je zaključila Lea Kemprle.

Letos bo sicer pripravili tudi Festival Grapar, ki bo že tretji po vrsti, ter prvo Graparsko šolo s številnimi predavanji in primeri dobrih praks.

STA


Najbolj brano