Grajska tulpa naj ima dovolj prostora

Vse kaže, da bo novo in hkrati največje parkirišče na Brajdi v Tolminu letos dobilo urejeno podobo. Bo več kot le parkirišče, saj ga bodo uporabljali tudi za prireditve. Njegova posebnost je mogočno drevo, najstarejši tulipanovec v Sloveniji, okoli katerega je treba zagotoviti dovolj prostora, da ne bo preveč utesnjen med avtomobili.

Na Brajdi bo  prostor tudi za turistične avtobuse in pričakovati 
je, da bodo obiskovalci pasli oči in posedeli pri  najstarejšem 
tulipanovcu v Sloveniji.  Foto: Neva Blazetič
Na Brajdi bo prostor tudi za turistične avtobuse in pričakovati je, da bodo obiskovalci pasli oči in posedeli pri najstarejšem tulipanovcu v Sloveniji.  Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > S potrditvijo osnutka proračuna so svetniki soglašali z ureditvijo parkirišča na Brajdi, za kar naj bi odšteli 110.000 evrov.

Obsežen prostor so pridobili z rušenjem dotrajanih barak, ki so jih zgradili po potresu 1976 in v katerih so v preteklosti med drugimi domovali občinska uprava, upravna enota in nazadnje še Posoški razvojni center.

“Projekti za parkirišče so izrisani, upoštevali smo predloge krajevne skupnosti,” pojasnjuje odgovoren za okolje in prostor Miran Drole.

Ker teren ni raven, ureditev načrtujejo v dveh nivojih. Material za višjega prek ceste pri Kinogledališču so pridobili z obnovo tega objekta. Prav zaradi dveh nivojev bo parkirišče hkrati tudi atraktiven prireditveni prostor. Poleg 105 parkirnih mest za avtomobile, dveh za avtobuse in dveh oskrbnih mest za kamperje, projekti zajemajo tudi priključke za vodo in elektriko, javno razsvetljavo, dodatna dva prehoda za pešce. V tem sklopu načrtujejo gradnjo pločnika, premik ceste proti Brajdi in popravilo podpornih zidov pod stavbo občinske uprave, za kar bo šlo še dodatnih 30.000 evrov. Za zdaj kaže, da bodo vse opravili v letošnjem letu, razen v primeru, če bi svetniki z amandmajem k proračunu te izdatke izpodbijali.

Posebno pozornost namenjajo urejanju okolice mogočnega drevesa sredi parkirišča. Gre za tulipanovec oziroma tulipovec, ki ga je zavod za gozdove uvrstil med izjemna drevesa v Posočju. Skupaj z zavodom za varstvo narave so ob njem postavili pojasnjevalno tablo.

Natančna starost grajske tulpe, kot drevesu pravijo domačini, ni znana. Zgodovinski viri navajajo različne podatke. Najverjetneje je bilo drevo posajeno okrog leta 1700 v sklopu parka na Brajdi, ki ga je uredil grof Coronini pod svojo graščino, zdaj Tolminskim muzejem. Tulipovec je edino ohranjeno drevo iz tega parka.

Dani Oblak iz tolminske območne enote zavoda za gozdove zato opozarja, naj bo okoli drevesa dovolj prostora, četudi na račun kakšnega parkirišča manj. Pod drevesom bodo postavili več klopi. Vsa ostala drevesa pa nameravajo posekati in zasaditi nova. Upati je, da bodo parkirišče uredili do septembra, ko bo na Brajdi potekala slovesnost ob priključitvi Primorske, na kateri pričakujejo od 5000 do 8000 ljudi.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano