Stanovanjski sklad v Novi Gorici bo vodil sociolog

Stanovanjski sklad Mestne občine Nova Gorica ne neha razburjati in deliti občinskih svetnikov. Včeraj je med strastno razpravo že kazalo, da bodo ponovno, drugič zapovrstjo, ponovili razpis za izbiro direktorja, a je nazadnje koalicija le strnila vrste in svet je za direktorja imenoval Tomico Dumančiča. “Moja prva naloga bo pomiriti napeto situacijo in povrniti zaupanje,” napoveduje novi direktor.

Tomica Dumančič
Tomica Dumančič 

NOVA GORICA > Svetniki so bili enotni v presoji, da sistem in hierarhija odgovornosti, ki urejata odnose med vodstvom sklada, nadzornim in mestnim svetom nista prav posrečena.

Razhajali so se v mnenju, ali je za nenavadnim postopkom presojanja in izbiranja kandidatov zarota ter ali je zaključek postopka, torej izbrano ime, pravi.

Protestni sprehod

Že na začetku obravnavanja točke so dvorano zapustili svetniki SD. “Postopek je voden zelo problematično, da ne rečemo celo žaljivo do prijavljenih kandidatov. Zgodilo se je nekaj, kar se dogaja lahko le v najbolj koruptivnih okoljih,” je odločitev za obstrukcijo pojasnjeval vodja svetniške skupine Valter Vodopivec.

Nadzorni svet je izmed prijavljenih kandidatov, bilo jih je kar 19, namreč najprej izbral dva in ju predlagal občinski kadrovski komisiji. Ko je eden od dveh odstopil, pa se je nenadoma odločil, da predlaga še dva, ki ju v prvem krogu ni izbral. Med tremi je kadrovska komisija izbrala Tomico Dumančiča, dolgoletnega vodilnega zaposlenega na Hitu, nekdanjega direktorja Slovenskega narodnega gledališča, po poklicu sociologa.

Takšne in drugačne “štorije”

Po protestnem odhodu svetnikov SD se je začela drama s komičnimi vložki. “Zgodba o stanovanjskem skladu, o kateri razpravljamo že od začetka mandata, je podobna Eni žlahtni štoriji,” je razmišljal Etbin Skok (Lista Trnovske in Banjške planote). Le da ni Bertota in da je zgodba nekoliko manj žlahtna: “Upravičeno se lahko vprašamo, ali je župan vplival na postopek. Prav je, da bi se zadeve na skladu začele čistiti. Kandidata osebno ne poznam, a dvomim, da je prava izbira za to, da se ta postopek čiščenja začne.”

Župan Matej Arčon je odločno zavrnil namige, da bi na kogarkoli vplival: “O novem direktorju odločate svetniki. Zato smo tu,” je poudaril in dodal, da v postopku vsekakor ni bilo “nobene kuhinje”.Aleš Dugulin (Desus) je menil, da poklicne kvalifikacije Dumančiča ne ustrezajo, saj bi morali iskati človeka z izkušnjami v gradbeništvu in gospodarstvu. Podobno Anton Harej (NSi): “Videli smo revizijsko poročilo in vemo, kaj je bilo v poslovanju sklada narobe. Šlo je za napake pri javnih naročilih, pri vodenju investicij. Potrebovali bi človeka z izkušnjami na tem področju.”

Nekateri svetniki so menili celo, da bi morali zaradi niza zapletov, kadrovskih in siceršnjih, kar takoj glasovati o pripojitvi sklada občini.

“Že marsikaj je videl”

“Hočemo več odgovornosti, ko jo dobimo na mizo, pa začnemo bežati. Ne moremo spreminjati pravil sredi postopka,” je razpravo v drugo smer obrnil Robert Golob ter ocenil, da je Dumančič izkušen in moder človek, ki je že “marsikaj videl”, naloga pa vsekakor ne takšna, da bi bila sociološka izobrazba nekoristna ali neustrezna.

Glasovanje je bilo na koncu prepričljivo: s 13 glasovi za in osmimi proti so Dumančiča imenovali za direktorja sklada.

Ob imenovanju svojega naslednika se je na nekatere pretirane izjave v prejšnjih razpravah odzvala dosedanja direktorica Nataša Leban. Stanovanjski sklad je v zadnjih osmih letih povečal svoje premoženje za 14,4 milijona evrov, zgradil oziroma kupil je 153 stanovanj in stanovanja dodelil več kot 300 prosilcem. V lanskem letu je imel 150.000 evrov presežka nad odhodki, v prvi polovici letošnjega leta pa 100.000 evrov. “Sklad puščam v dobri kondiciji,” pravi Lebanova.

Zaupanje in strategija

“Moja prva naloga bo pomiriti napeto situacijo in povrniti zaupanje v ta sklad,” je včeraj v prvem odzivu na odločitev za PN povedal Dumančič. Kolikor hitro bo mogoče, se bo lotil stanovanjske strategije in zanjo skušal pridobiti podporo v mestnem svetu. Nujno pa se mu zdi tudi normalizirati in urediti odnose med upravo, nadzornim svetom in mestnim svetom, ki naj bi deloval kot nekakšne skupščina ustanove.

Na vprašanje, ali mu ne primanjkuje gradbeniškega znanja, Dumančič odgovarja, da je prav ukvarjanje z gradbeniškimi posli sklad pripeljalo v razmere, v kakršnih je, in dodal: “Sklad je občina ustanovila, da bi pomagal posameznikom, ki so se znašli v socialni stiski, reševati težave. To je, poudarjam, neprofitna dejavnost.”

VESNA HUMAR


Najbolj brano