Grad bodo pokrpali in odprli

Grad Rihenberk, ki ga je mestna občina od države dobila pred dvema letoma, je še zaprt, saj ga niso uredili niti toliko, da bi bili možni vodeni ogledi. Občina pa ne stoji križem rok, zagotavlja načelnica oddelka za družbene dejavnosti Marinka Saksida: “Dobili smo programsko nalogo, letos bo narejena idejna zasnova, ki je potrebna za konservatorski načrt.” Grad naj bi delno popravili in odprli prihodnje leto, za celovito obnovo in umestitev programov vanj pa bodo potrebovali deset let.

Občina bo grad prihodnje leto obnovila vsaj do te mere, da bo 
spet dovolj varen za oglede. Celovita prenova in umeščanje 
programov pa bosta trajala deset let.  Foto: Leo Caharija
Občina bo grad prihodnje leto obnovila vsaj do te mere, da bo spet dovolj varen za oglede. Celovita prenova in umeščanje programov pa bosta trajala deset let.  Foto: Leo Caharija

BRANIK > Vlada je že poleti leta 2012 dala soglasje za prenos gradu na novogoriško občino, leto dni kasneje pa je občina grad tudi zares dobila. Pri tem se je zavezala, da bo obnovo začela v treh letih, v sedmih pa da bo grad odprla.

Po več kot dveh letih pa o obnovi ni ne duha ne sluha, grad je še vedno zaprt, mnogi pa se že sprašujejo, kdaj bo občina opravila vsaj najnujnejše posege, da bo varen in se bodo po njem lahko spet sprehajali obiskovalci.

“Intenzivno smo delali vse leto”

Vtis, da se nič ne dogaja, je napačen, opravljenega je bilo ogromno dela, odgovarja načelnica oddelka za družbene dejavnosti na mestni občini Marinka Saksida. “Aktivnosti Mestne občine Nova Gorica na projektu so se izvajale ves čas od prenosa spomenika na občino. Leto 2014 je bilo zelo intenzivno pri oblikovanju programa. V izdelavo programske naloge smo vključili vse, ki so kakorkoli povezani z gradom, od občine do javnih institucij, zainteresiranih predstavnikov kulturnih in gospodarskih dejavnosti ter lokalnega prebivalstva. Do konca letošnjega leta pa bo izdelana še projektna dokumentacija - načrt umeščanja programskih vsebin v prostor,” pojasnjuje. V slednjega spadajo tako idejni načrt arhitekture in zasnove konstrukcijskih posegov ter meteorne in fekalne kanalizacije, elektro, vodovodnih priključkov in podobno. “Slednje skupaj s projektno nalogo s predvidenimi programskimi vsebinami namreč potrebujemo za pripravo konservatorskega načrta, ki ga nameravamo pridobiti v prihodnjem letu,” dodaja.

Programska naloga je predvidela dva programska sklopa. Grad bi bil kot kulturno naravoslovni turistični center namenjen ogledom, prireditvam, porokam in protokolarnim dogodkom, enogastronomski ponudbi, naravoslovnemu turizmu, bil bi izhodišče za športni in rekreativni turizem, v njem bi lahko uredili hotelske storitve s centrom dobrega počutja. Obenem bi vanj umestili palačo kreativnega razmišljanja in ustvarjanja po metodi dr. Edwarda de Bona. Tako bi hkrati privabili turiste, ki jih pritegnejo kulturna in naravna dediščina, rekreacija, druženje in zabava, kot raziskovalce, poslovneže in umetnike, ki iščejo kreativne rešitve, izobraževanje in usposabljanje. “Oba koncepta se dopolnjujeta,” pravi Marinka Saksida.

Saksidova pravi, da bodo skušali v proračunu za prihodnje leto zagotoviti denar tako za konservatorski načrt, brez katerega ne morejo začeti celovite prenove, kot “za obnovo gradu do te mere, da bi ga lahko varno odprli za obiskovalce. Sredstva za ta namen sicer intenzivno iščemo tudi na mednarodnih razpisih.”

Prihodnje leto ga odprejo za javnost

Da bi si lahko obiskovalci varno ogledali grad, naj bi občina izpeljala najnujnejša gradbena dela, zagotovila sanitarije in postavila montažni objekt za turistično informacijsko točko in gostinsko ponudbo ter uredila okolico. “Odprto pa je še, kdo bi to vodil. Krajevna skupnost, ki ves čas sodeluje, je zainteresirana,” pojasnjuje Saksidova.

Enega od najbolj markantnih spomenikov na Goriškem naj bi torej odprli prihodnje leto, a to bo šele prvi korak. Bistveno večji zalogaj bo popolna obnova kompleksa do vključno četrte gradbene faze, ki je skupaj z odkupom grajskega vrta ocenjena na 8,3 milijona evrov. “Ko bo odprt za oglede, bo treba izbrati upravljalca, ki bo vodil projekt celovite prenove. To bi morala biti samostojna pravna oseba, ki bi se z občino prijavljala tudi na razpise,” navaja Marinka Saksida.

Čeprav se je občina zavezala, da bo obnovljen grad s stalnimi programi odprla v sedmih letih od prevzema, torej do leta 2020, se to ne bo zgodilo. “Državo smo že zaprosili za podaljšanje roka. Obseg del je namreč ogromen,” razlaga načelnica. Računajo, da naj bi z novimi vsebinami zaživel do leta 2025.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano