Gostol-Gopan bo zaposloval mlade strokovnjake

V novogoriški družbi Gostol-Gopan so presegli načrte poslovanja za letošnje leto. Temu primeren bo tudi višji dobiček konec letošnjega leta, je na današnji novinarski konferenci povedal direktor Matjaž Kompara.

V novogoriški družbi Gostol-Gopan so presegli načrte poslovanja za letošnje leto.  Foto: Vanesa Colja
V novogoriški družbi Gostol-Gopan so presegli načrte poslovanja za letošnje leto.  Foto: Vanesa Colja

NOVA GORICA > Že sklenjeni posli, ki zapolnjujejo njihovo proizvodnjo do maja 2016, pa nakazujejo na to, da postajajo vse bolj globalno podjetje.

Kar 98 odstotkov celotne letošnje proizvodnje bodo izvozili na tuje trge, v Sloveniji “smo prodali le kakšen rezervni del”, je povedal Matjaž Kompara. Poleg tradicionalnih trgov Vzhodne Evrope so eno največjih peči doslej prodali na Finsko, prihodnji teden pa bodo veliko pekarsko peč poslali tudi kupcu iz ZDA.

“V prihodnjem letu pričakujemo, da bomo zaradi dobrih referenc v ZDA prodali še kakšno našo pekarsko linijo, trenutno smo v dogovorih z več zainteresiranimi kupci,” je povedal direktor trženja v Gostol-Gopanu Vasja Mihelj.

Najbolj poznani so v Rusiji

Sicer pa Gostol-Gopan vidi svojo prihodnost poleg ZDA še na trgih Kanade, Južnoafriške republike, Brazilije in Bližnjega Vzhoda. Prav tako ne bodo zanemarili trgov, na katerih je blagovna znamka najbolj poznana. Poleg Rusije so to še države v Skandinaviji, države nekdanje Sovjetske zveze in Romunija.

Letos so načrtovali, da bodo prihodki dosegli 16 milijonov evrov, vendar so jih po direktorjevih besedah že presegli, tiste iz leta 2014 pa so presegli kar za 30 odstotkov. Nekoliko višje prihodke od letošnjih pričakujejo tudi prihodnje leto.

Na pričakovane poslovne rezultate naj ne bi vplivala niti menjava lastništva, o kateri se v zadnjih dneh neuradno precej govori. O tem Kompara danes ni želel povedati ničesar; kljub menjavi lastništva si želi le stabilnega in dobrega poslovanja tudi v prihodnje.

190 zaposlenih

V Gostol-Gopanu so zaradi večjega obsega del povečali število zaposlenih, sedaj jih je 190. Tudi v prihodnje načrtujejo nova zaposlovanja, predvsem mladih strokovnjakov. V ta namen bodo začeli z gradnjo raziskovalno razvojnega oddelka na lokaciji v Novi Gorici.

Gostol-Gopan je s svojimi hčerinskimi podjetji postal že skoraj skupina. Zato so tudi v letos sprejeto strategijo za naslednja štiri leta zapisali, da bodo iskali nove prodajne trge, iskali celovite rešitve za kupce in razvijali tudi proizvodnjo na drugih lokacijah. Kompara je tako že napovedal, da bodo širili proizvodnjo v Lukovcu v BIH ter zaposlovali tudi nove delavce, predvsem na področju črnega varjenja.

STA


Najbolj brano