Gospodarstvu v severnoprimorski regiji se v letu 2015 dobro piše

V severnoprimorski regiji je izvoz kot gonilna sila gospodarske rasti letos porasel za 6,4 odstotka, tako da so obeti tudi za prihodnje leto dobri. Pričakovanja so nekoliko zadržana le zaradi odnosov, ki jih ima Evropska unija oziroma svet do Rusije in Ukrajine ter potencialnega izvoza na ti dve tržišči.

Podjetje Gostol Gopan, ki je navzoče tako v Rusiji kot Ukrajini, ima za prihodnje leto že podpisane pogodbe. Foto: Mitja Marussig
Podjetje Gostol Gopan, ki je navzoče tako v Rusiji kot Ukrajini, ima za prihodnje leto že podpisane pogodbe. Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > “Slika za leto 2015 je dobra. Po podatkih za prvih devet mesecev letošnjega leta je izvoz v Sloveniji porasel za 5,3 odstotka, v naši regiji pa za 6,4 odstotka. Pričakovanja so zadržana predvsem zato, ker je kar nekaj naših podjetij močno vpetih v ruski in ukrajinski trg,” je o napovedih za prihodnje leto povedala direktorica območne gospodarske zbornice za severno Primorsko Mirjam Božič. V isti sapi je dodala, da so številna podjetja od začetka krize sicer okrepila kanale tudi na druge trge.

Med podjetji, ki so še vedno najbolj prisotna v Rusiji in Ukrajini, je omenila Gostol Gopan in Gostol TST. Prvo ima za prihodnje leto že podpisane pogodbe, v Gostolu TST pa z novim vodstvom in novimi prijemi niso več tako odvisni samo od ruskega tržišča.

Italija “naj” partnerica

Za gospodarstvo v regiji je ruski trg po izvozu na desetem mestu. Prva tri mesta zasedajo Italija, Nemčija in Avstrija. Tudi kar pri uvozu je na prvem mestu Italija, sledita pa Nemčija in Hrvaška.

Da bi bila severnoprimorska podjetja v prihodnje še bolj uspešna, se je območna zbornica kot partnerica vključila v izvajanje dveh čezmejnih projektov.

Bistvo projekta ADRIATinn, ki ga skupaj z regijskim razvojnim centrom iz Kopra in Univerzo na Primorskem izvajajo tudi v notranjski in obalno-kraški regiji, je prenos znanja z univerz v gospodarstvo. Projekt, v katerem sodelujejo vse države, ki mejijo na jadransko morje, se izvaja preko mentorstva, informacijskih točk in seminarjev.

Redna srečanja za podjetnike

Drugi čezmejni projekt, ki vključuje tudi osrednjeslovensko in gorenjsko regijo, pa je projekt Transarmon. Namenjen je pomoči podjetjem, ki nameravajo ali pa že opravljajo storitve preko meje, s poudarkom na sosednji Italiji. V ta namen je bil izdan tudi priročnik s splošnimi napotki za podjetja, ki pošiljajo svoje delavce v tuje države. Rezultat projekta bo tudi spletna aplikacija, ki je v pripravi.

V letu 2015 bodo na sedežu območne gospodarske zbornice začeli tudi z rednimi srečanji vsako tretjo sredo v mesecu, na katera bodo vabljeni vsi člani zbornice, pa tudi nečlani. Namenjena bodo medsebojnemu spoznavanju in diskusijam s strokovnjaki na določeno aktualno temo.

NACE NOVAK


Najbolj brano