Goriški modularni paneli po vsem svetu

Januarja so opremili stojnice na ICE Total Gaming sejmu v Londonu, nato so sodelovali na čezmejnem sejmu Expomego v Gorici. Marca jih je pot vodila v Berlin in Köln v Nemčijo, ki je najmočnejša sejemska država v Evropi, sedaj pa se odpravljajo na sejme v Milan in Verono. Goriška družba 4design velja za vodilno domače podjetje na področju projektiranja inovativnih sejemskih struktur in scenografije ter opreme za prireditve.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

ŠEMPETER PRI GORICI > Četudi je v zadnjih letih v Sloveniji manj sejemske dejavnosti kot pred desetletjem, so goriški mojstri vizualnih komunikacij ter industrijskega oblikovanja stojnic, interierja in postavitve na ključ ves čas tesno povezani s tujino. Lani so zabeležili 70-odstotni izvoz njihovih produktov, 99 odstotkov dela pa opravijo v tujini.

“Moskva, Stockholm, Las Vegas in London, vmes pa še Madrid, Barcelona, Berlin, Hannover. To so mesta, kamor redno odhajamo na sejmišča in za naročnike postavimo izbrano scenografijo,” nam je v grobem predstavil osrednjo vlogo podjetja 4design njen direktor Boštjan Medvešček.

Ekološko naravnani

Leta 2005 so razvili lasten patent modularnih panelov, ki jih z zlaganjem postavijo v želeno obliko. “Daje sodoben videz, hkrati pa smo pri tem ekološki, saj ničesar ne zavržemo in panele ponovno uporabimo pri drugi postavitvi,” dodaja.

4design že dobro desetletje skrbi za ugled domačih in tujih podjetij na največjih evropskih in svetovnih sejmih. Družba zaposluje pet ljudi, redno pa sodeluje s stalnimi podizvajalci. Ključna je predvsem oblikovalka, sicer akademska slikarka, Denis Mavrič, ki z družbo sodeluje od vsega začetka. “V naše postavitve vnašam novomedijske prakse, sodobne inštalacije in druge novosti s področja oblikovanja,” je ilustrativna. Kot magistrska študentka sodobnih umetniških praks končni podobi izdelkov 4design vdahne umetniški doprinos današnjega časa.

“Naš delovni čas je razdeljen in odmerjen do minute natančno. Logistično moramo ustrezati vsem standardom, saj se sejmišča vedno odprejo ob dogovorjeni uri,” poudarja prokurist Hinko Gorjup. “Vsak člen v našem podjetju je pomemben, ker vsak prispeva svoje znanje, a hkrati delamo vzajemno in ves čas sodelujemo v vseh fazah. Komunikacija je pri nas ključna,” izpostavlja.

Kmalu v novo halo

Direktor se spominja dobrih časov pred desetletjem, ko so začenjali in imeli stalen posel z največjimi podjetji v regiji. “Redno smo sodelovali s Primorjem, Hitom in Salonitom Anhovo. Če bi danes zagnali tovrstno dejavnost, bi bilo izredno težko,” pravi Boštjan Medvešček. Več let zaporedoma so uspešno sodelovali tudi s srbsko turistično organizacijo.

Letos poleti se jim obeta selitev v večje in lastne prostore, kjer bodo imeli boljše pogoje dela. S še dvema investitorjema so lani septembra odkupili štiri nekdanje hale Mebla A+A v Kromberku. Čaka jih še zunanja prenova in pridobitev gradbenega dovoljenja, notranjost pa so že uredili. “Zagotovo si na novi lokaciji obetamo tudi večjo vpetost v lokalni prostor, saj smo v sedanji hali ob Hit šport centru v Šempetru precej oddaljeni od dogajanja,” je sklenil direktor inovativne družbe, ki združuje mlade kreativne ljudi iz Nove Gorice in bližnje okolice, med njimi so tudi Tomaž Zarifa, Andrej Mavrič in Uroš Černe.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano