Goriške opekarne sta kupila direktor in komercialist

Goriške opekarne iz Renč so dobile nova solastnika, ki skupaj obvladujeta 70 odstotkov podjetja. To sta direktor Goriških opekarn Jožef Stibilj in glavni komercialist Vianej Višnjevec.

V Goriških opekarnah je trenutno zaposlenih 56 ljudi.  Foto: Leo Caharija
V Goriških opekarnah je trenutno zaposlenih 56 ljudi.  Foto: Leo Caharija

RENČE > “Verjamem v dolgoročni potencial podjetja. Res so zdaj krizna leta, ampak v prihodnjih letih pričakujemo izboljšanje poslovanja. Za to se bomo trudili, tako kot smo se dosedaj,” razloge za nakup podjetja, ki ga vodi že dolga leta, pojasnjuje Jožef Stibilj.

Danes se bo Stibilj sestal tudi z delavci na zboru zaposlenih. V podjetju zdaj dela 56 ljudi. Stibilj zagotavlja, da ne bo nobenih odpuščanj, saj so že zdaj na najmanjšem možnem številu. “Kvečjemu bomo dodatno zaposlovali, takoj ko se bodo razmere na trgu izboljšale,” pravi Stibilj. Ni pa želel razkriti zaupnega podatka, koliko sta z Vianejem Višnjevcem odštela za skupaj 70,55-odstotni delež družbe.

Delnice Goriških opekarn so prodajali Slovenski državni holding (SDH) in Družba za svetovanje in upravljanje (D.S.U.) ter Zavarovalnica Triglav in Triglav Skladi. SDH je oktobra objavila vabilo k zbiranju ponudb.

Kupca bosta zdaj morala objaviti prevzemno ponudbo za odkup še preostalih delnic. Med večjimi lastniki Goriških opekarn je še Vipa Holding, ki je v likvidaciji, nekaj pa je še malih delničarjev. Stibilj pravi, da so lani poslovali podobno kot v letu 2014, z dodatnimi ukrepi pa bo končni rezultat še nekoliko boljši. V letu 2014 so imeli za 12 milijonov evrov prihodkov. Zadnja leta, ko gradbeništvo pesti huda kriza, sicer poslujejo z izgubo, a jo vztrajno zmanjšujejo, lani je tako znašala še slabih 600.000 evrov, še v letu 2012 pa je ta znašala poldrugi milijon evrov. “Izboljšanje poslovanja je naš glavni cilj,” poudarja Stibilj.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano