Goričani zvišujejo cene, Ajdovci želijo biti bolj prijazni

Medtem ko so na Goriškem občanom zasolili komunalne storitve, se bodo te za gospodinjstva v ajdovski in vipavski občini znižale, največ na račun odpadkov. Za čiščenje greznic in malih čistilnih naprav bodo znova uvedli mesečno plačilo.

Ajdovci bodo za komunalne storitve, predvsem za odpadke,  plačevali nekoliko manj.
Ajdovci bodo za komunalne storitve, predvsem za odpadke, plačevali nekoliko manj. 

AJDOVŠČINA > Hiter pogled na izračune, ki so jih pripravili v Komunalno stanovanjski družbi (KSD) Ajdovščina, kaže, da se bodo cene komunalnih storitev za gospodinjstva, ki so priključena na javno kanalizacijsko omrežje, v celoti znižale za približno pet odstotkov. Vodarina in omrežnina oskrbe s pitno vodo ostajata enaki, za nekaj centov pa se bodo s 1. julijem pocenili čiščenje in odvajanje odpadne vode.

Za smeti bodo plačevali manj

To pomeni, da bo štiričlansko gospodinjstvo, priključeno na javno kanalizacijo, namesto zdajšnjih 47,26 evra skupaj z davkom po novem plačalo 44,93 evra. Največja razlika bo pri ravnanju z odpadki, saj javno podjetje v ceni ne obračunava več zneska finančnega jamstva za odlagališče odpadkov pod Dolgo Poljano.

“Nadaljnjega odlaganja namreč ne bo več. Oddali smo vlogo za zapiranje odlagališča, smo tudi v postopku za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja za obdelavo odpadkov. S tem bomo bistveno zmanjšali količine mešanih odpadkov, ki jih bo treba odvažati. Ob pospešenem delu na terenu in v skrbi za ločevanje odpadkov bomo to ceno lahko še znižali,” pojasnjuje direktor KSD Ajdovščina Egon Stopar. Dodatno znižanje napoveduje tudi za vse, ki bodo biološke odpadke kompostirali.

Štiričlanskemu gospodinjstvu, ki še ni priključeno na javno kanalizacijo, se bo mesečni znesek na položnici dvignil z 39 na dobrih 42 evrov.

A v javnem podjetju in na občini pojasnjujejo, da ne gre toliko za zvišanje cene, ampak za drugačen način obračuna. Gospodinjstva so zadnja leta za praznjenje greznice ali male čistilne naprave plačala enkratni znesek po opravljeni storitvi. “S spremembo uredbe se vračamo na star način z mesečnim pavšalom. V znesku bo obračunano enkratno praznjenje odtočne greznice na tri leta, do trikratno praznjenje male čistilne naprave in ocena obratovanja naprave,” pojasnjuje Stopar.

Dodaja še: “Naš cilj je, da poskušamo cene nadzorovati in jih narediti čim bolj prijazne za uporabnike. Hkrati moramo zagotoviti normalno delovanje javnega podjetja. Poudariti moram, da cene pokrivajo izključno stroške in nič drugega.”

Cene pokrivajo stroške

Ajdovski svetniki so nove cene že potrdili. Večjih pripomb ni bilo, po besedah Dušana Mikuža (NSi) pa bi se jih verjetno dalo še kaj znižati. Presenečen je namreč, da gospodinjstvo v Podkraju mesečno za komunalne storitve plača toliko kot za električno energijo, pri kateri sicer ne varčuje.

Vipavski svetniki bodo nove cene sprejemali v tem tednu. Tudi njim se tokrat obeta manjše znižanje. Ob pospešeni gradnji javne kanalizacije pa bosta morala občina in javno komunalno podjetje najti pravo pot, da nova infrastruktura občanov ne bo prehudo udarila po žepu.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano