Goričani se ne rešijo smoga

Na prvi pogled je bilo včeraj čez dan v zraku v Novi Gorici oziroma na Goriškem manj smoga kot še v soboto ali petek, ko so namerili rekordne vrednosti delcev PM 10. Ali to drži, bo morda znano danes. V začetku vikenda pa ni kazalo, da se bodo razmere izboljšale.

Inštitut za javno zdravje je že pred dnevi izdal opozorilo, da ni  
modro iti na sprehod  v zaprašenem ozračju.  Foto: Ambrož Sardoč
Inštitut za javno zdravje je že pred dnevi izdal opozorilo, da ni modro iti na sprehod v zaprašenem ozračju.  Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA > V plasti ozračja pri tleh v središču severne Primorske so se ves pretekli teden vse bolj kopičili drobni, nezdravi delci PM 10. Samodejna merilna postaja agencije za okolje je že prejšnji vikend zaznala povprečne 24-urne vsebnosti teh snovi v zraku blizu mejne vrednosti 50 mikrogramov na kubični meter. Številke so potem iz dneva v dan naraščale.

V četrtek je bil dosežen neuradni rekord 125 mikrogramov, a že v petek ga je “potolkel” novi, za deset točk višji (135). Tudi v Kopru, kjer je zrak znatno čistejši, je podobna centrala zabeležila porast: s 60 na 65 mikrogramov. Ali se je trend nadaljeval v soboto, pa ni znano. Merilniki v obeh največjih primorskih mestih preprosto “niso poslali” rezultatov za delce PM 10 za ta dan v Ljubljano in ni prvič, da se pri takih aparatih to zgodi. Ker pa je takih postaj veliko tik za mejo z Italijo, ker so tiste ključne dale rezultate za soboto in je smoga na robu Furlanije približno toliko, kot na Goriškem, si je mogoče pomagati s temi podatki. In ti niso spodbudni.

Kajti v Trstu, Tržiču, Vidmu in Gorici se je stopnja zaprašenosti ozračja od četrtka dalje gibala med vrednostma 100 in 150 mikrogramov na kubični meter in ravno v zadnjem od teh mest je v soboto še malenkost narasla - na 144 mikrogramov. To sicer še ne pomeni, da so bile razmere povsem enake tostran meje, a ker je v Gorici onesnaženost naraščala zelo podobno kot Novi Gorici in ležita druga ob drugi, tudi rezultati sosedov nekaj pokažejo.

Drugod po Sloveniji so ljudje vdihovali veliko manj nanodelcev, skoraj nikjer vrednosti niso presegle mejnih 50 mikrogramov. To sicer še ne pomeni, da je tam izpustov v zrak manj, ker je onesnaženost zelo pogojena z vremenom. Na zahodu nižinskega dela Furlanije in še bolj v spodnji Padski nižini pa se malodane dušijo v smogu. Najhuje je v Benetkah oziroma Mestrah, kjer so kazalci postaje najbliže industrijski coni Marghera zadnje tri dni skakali čez 24-urno vrednost 200, torej štirikrat višje od mejne!

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano