Goričani pozimi že dolgo niso tako množično drli na Lokve

Ob koncu tedna je bilo na Lokvah živahno, kot že dolgo ne. Poleg lepega sončnega vremena in zasneženega pobočja je ljubitelje zimskih radosti privabila tudi 120 metrov dolga nizkovrvna vlečnica, ki so jo v soboto prvič končno pognali. Ob ugodnem vremenu jo bodo spet ob prihajajočem koncu tedna.

Vlečnica, ki so jo postavili že lani februarja, je minulo soboto  prvič služila svojemu namenu. Foto: Leo Caharija
Vlečnica, ki so jo postavili že lani februarja, je minulo soboto prvič služila svojemu namenu. Foto: Leo Caharija

LOKVE > “V soboto in nedeljo je bilo na vlečnici vsak dan opravljenih približno tisoč voženj,” je povedal Boris Kante iz Zavoda Gost na Planoti, ki upravlja z vlečnico na Lokvah. Koliko kart so prodali pa nam ni želel zaupati, češ da gre za poslovno skrivnost. Za deset voženj z vlečnico je sicer bilo treba odšteti pet evrov. “V nedeljo je bilo po moji oceni na Lokvah prek celega dne okrog 2000 obiskovalcev. V soboto jih je bilo nekoliko manj,” je še pojasnil Kante in dodal, da so v tej zimski sezoni do zdaj zabeležili že osem snežnih dni. Še danes pričakujejo zadnje obiskovalce iz prazničnega vala, saj se v Italiji s svetimi tremi kralji oziroma “befano” zaključuje zimsko praznično obdobje.

Tekaške proge so potacali

Vlečnica, ki so jo postavili že februarja lani in je minulo soboto prvič služila svojemu namenu, bodo sicer, če bo vse po sreči, znova pognali v soboto. Njeno delovanje je namreč omejeno na vikende. Tudi zato, ker z njo upravljata dva žičničarja iz Bovca, ki imata za to potrebne licence in prideta na Lokve le ob koncih tedna.

Ni pa vlečnica edini magnet, ki pritegne ljudi na smučišče, saj je za številne obiskovalce dobrodošla tudi rekreacija na svežem zraku, ki vključuje ponavljajočo se vleko otrok navkreber na “nožni pogon”. Poplačilo za to je zadovoljno vriskanje najmlajših ob spustih s sankami ali smučmi.

“Uredili smo tudi tekaške proge na ravninskem delu vasi, ki pa so trenutno žal neuporabne, ker so množice obiskovalcev v minulih dneh hodile tudi po njih. Zdaj je treba počakati, da sneg nekoliko odmrzne, šele potem jih bo mogoče ponovno urediti,” je še pojasnil Kante.

Glede na vremensko napoved bo sneg prihodnje dni zmrznjen. Od 60 do 70 centimetrov, kolikor ga je zapadlo še pred novim letom, se ga je obdržalo še okoli 30 centimetrov.

“Vse je odvisno od vremena”

“Sneg se bo obdržal. Bojim pa se, da bo zelo leden. Zdaj je vse odvisno od vremena,” je še povedal Kante in napovedal, da bo vlečnica tudi to soboto in nedeljo delovala, če bodo snežne razmere to dopuščale in če zaradi poledenele podlage smučanje ne bo preveč nevarno. Tudi prva dva dni letošnjega leta, v četrtek in petek, je bilo pobočje nad restavracijo na planoti polno otrok, ki so v spremstvu staršev sankali ali preskušali prve zavoje s smučmi, za kar je smučišče na Lokvah idealno. Kot je pojasnil, je bila velika večina obiskovalcev Slovencev, prebivalcev Nove Gorice in okoliških krajev. Prišlekov iz Italije, ki tudi radi zahajajo na planoto, je bilo bistveno manj. V poletni sezoni je po njegovi oceni to razmerje ravno obratno.

NACE NOVAK


Najbolj brano