Gorica za vikend spet grofija (foto)

Še jutri bo Goriški grad prizorišče po nekaj letih premora obujene zgodovinske prireditve s prikazi življenja v goriški grofiji (v kostumih), in sicer od 13. do 17. stoletja.

 Foto: Ambrož Sardoč
Foto: Ambrož Sardoč

GORICA > V tamkajšnjem grad in na griču, na katerem stoji, je danes na ducate članov različnih skupin, ki zgodovino izpričujejo s prikazi na prostem, odeti v replike nekdanjih oblačil ter ob pomoči kopij starega orodja in orožja, pričaralo življenje vseh slojev ljudi na Goriškem med 13. in 17. stoletjem. Spektakel, katerega program so sicer sproti spreminjali, je vključeval dvoboje z meči, sojenje, plese, simulacijo bitke, simulacijo lova s pticami ujedami in drugo.

To je bil drugi od tridnevnega srednjeveškega praznika Pred goriškimi grofi, ki ga prirejata kulturno združenje muzejev kmečkega življenja Formentini in goriška Principesca Contea s podporo in ob sodelovanju Občine Gorica, in s katerim so obudili več let prekinjeno tradicijo prirejanja sorodnega dogodka na gradu v tem obdobju leta.

Letos nastopa približno 140 članov 13 italijanskih zgodovinskih združenj, poleg pa je (kot edina iz Slovenije) novogoriška turistično vodnica in srednjeveška šivilja Evelin Bizjak, ki ob tej priložnosti ponuja tudi brezplačen ogled gradu (obvezne prijave na telefon 040/577-255 ali po elektronski pošti gorica.gorizia@gmail.com). Praznik se bo nadaljeval in tudi zaključil jutri.AS


Najbolj brano