Golob in Gen-i z vsemi topovi proti združevanju v energetiki

Nič dobrega. Tako bi lahko povzeli odgovor na vprašanje, kaj predsednik uprave Gen-ija Robert Golob meni o možnem združevanju dveh slovenskih energetskih stebrov in Petrolovi prodaji lastniškega deleža v Gen-iju. Če se nameri uresničita, je realna možnost, da bodo v lastništvo Gen-ija, največjega igralca na trgu prodaje električne energije, vstopili Hrvati, ocenjujejo poznavalci.

Robert Golob: “Če HSE s pomočjo politike uspe 
sovražni prevzem Gen energije, bo  skupina Gen 
razpadla, Gen-i bo naprodaj in del slovenskega 
trga, ki ga danes obvladuje Gen-i, bo končal v 
tujih rokah.” Foto: Leo Caharija
Robert Golob: “Če HSE s pomočjo politike uspe sovražni prevzem Gen energije, bo skupina Gen razpadla, Gen-i bo naprodaj in del slovenskega trga, ki ga danes obvladuje Gen-i, bo končal v tujih rokah.” Foto: Leo Caharija

KROMBERK, LJUBLJANA, KRŠKO > “Združevanje energetskih stebrov” je besedna zveza, ki je v zraku že kar nekaj časa. Občasno, nazadnje v zadnjih tednih, znova pritegne javno pozornost.

Pomeni preprosto to, da bi se vse slovenske elektrarne znova združile pod isto streho. V tem trenutku tako imenovani drugi slovenski energetski steber tvorijo podjetja v skupini Gen energija - to so del savskih elektrarn, nuklearka Krško, termoelektrarna v Brestanici in polovica podjetja za prodajo električne energije Gen-i. Prvi steber je Holding slovenskih elektrarn (HSE), v katerem so vsi ostali proizvajalci energije, tudi edini primorski - Soške elektrarne. In seveda tudi razvpita Termoelektrarna Šoštanj s šestim blokom, za katerega bo moral holding vračati na stotine milijonov kredita.

To in pričakovano padanje cen električne energije iz klasičnih virov obeta težave, ponavljajo poznavalci energetike. Z besedami o težavah pa ponavadi pride tudi predlog rešitve - združiti stebra, ki sta v popolni lasti Republike Slovenije.

Vsiljena poroka

Robert Golob odgovarja biblično: “Recimo, da sta dva brata: mlajši je bil priden in varčen, starejši velikopotezen in nespameten ter je vse zapravil. Veliki brat nato pride k očetu in reče, da mora družina delati skupaj ter mu predlaga, naj vzame bratove prihranke, da bo lahko poplačal dolgove. Pameten oče vrže tega sina iz hiše, neumen oče je slovenski oče.” Predsednik uprave elektrodistributerja je prepričan, da je “združevanje” evfemizem. “Pobuda o združevanju prihaja iz HSE, finančne težave ima HSE, ki ima sedež v Ljubljani in je ves čas v sozvočju s politiko. Zakaj bi kdorkoli razmišljal, da bi lokalna družba iz Posavja, ki nima nobene zveze z vladajočo politiko, lahko prevzela največjo slovensko energetsko družbo? Na pobudo te iste?”

Poslovni model drugega stebra, ki se je izkazal za učinkovitejšega in je uporabnikom dal cenejšo energijo, bi z združitvijo oziroma “sovražnim prevzemom z namenom pokrivanja finančnih zablod HSE” ugasnil, pravi Golob.

Na vprašanje, ali meni, da je ob vseh lastniških pritiskih resno ogrožen njegov položaj predsednika uprave, Golob odgovarja, da se mandat upravi izteka novembra prihodnje leto in tudi če do lastniški sprememb ne pride “bo takrat vse odprto”. Leta 2017 pa se izteče pogodba o prodaji električne energije med Gen-i in jedrsko elektrarno. Glede na to, da je delež slovenske v vsej energiji, ki jo proda distributer, vse manjši, tudi prekinitev tega poslovnega odnosa ne bi pomenila umika Gen-ija s trga.

Kupci so, prihajajo iz tujine

Gen-i, po tržnem deležu največji slovenski distributer, ki je v 2014 ustvaril skoraj milijardo in pol prihodkov, ima dva lastnika. Ob holdingu Gen energija še družbo Iges, ki je v lasti Petrola. Ta pa je začel s postopki za prodajo svojega deleža.

Predkupno pravico naj bi sicer imela državna Gen energija, a kot sta poročala Dnevnik in Finance, naj bi bila malo verjetni kupec. Podobno razmišlja tudi Golob. “Že danes ima Petrol tako ali drugače izkazan interes za svoj delež vsaj s strani dveh tujih energetskih velikanov,” navaja in nadaljuje: “Če HSE s pomočjo politike uspe sovražni prevzem Gen energije, bo skupina Gen razpadla, Gen-i bo naprodaj in del slovenskega trga, ki ga danes obvladuje Gen-i, bo končal v tujih rokah. ” Precej verjetno je, meni Golob, da bi bil kupec obeh polovic isti. In malo verjetno, da bi 90 milijonov, kolikor je teoretično vreden Gen-i, zbral kdor koli v Sloveniji.

O tem, kdo bi lahko bil kupec, ne želi govoriti, med najresnejšimi pa se omenja Hrvatska elektroprivreda (HEP), lastnica polovice krške jedrske elektrarne in podjetje, ki že odločno vstopa na slovensko tržišče.

Monopolna dilema

Precej daleč je še ena združitev na energetskem trgu. Gen-i se združuje z Elektro energijo, hčerinsko družbo Elektra Ljubljana. “Do konca meseca pričakujemo mnenje agencije za varstvo konkurence,” pojasnjuje Golob.

“Trditev, da pobuda o združevanju slovenskih energetskih stebrov prihaja iz HSE, je neresnična in jo odločno zanikamo”, na Golobove navedbe odgovarjajo iz Holdinga slovenske elektrarne (HSE). “Tudi navedbe dr. Roberta Goloba, da je HSE ves čas v sozvočju s politiko, so neresne, sploh če prihajajo iz ust nekoga, ki je zadnja leta aktivno deloval v samem vrhu ene od slovenskih političnih strank (podpredsednik PS, danes ZaAB). Dr. Golobu svetujemo, da si osveži spomin na dogodke ob ustanavljanju drugega stebra, katerega aktivni soudeleženec je bil. HSE ne zanika svojih težav, jih pa pospešeno rešuje,” še sporočajo v odgovor.

Marsikdo meni, da bi bila združitev družb nedopustna monopolizacija trga. Prinesla bi namreč 41,2 odstotni delež. Golob ugovarja. “Tega ne bi nikoli obrnili v škodo kupcev, saj bi bilo v nasprotju s temelji naše poslovne politike, pa tudi z realnostjo: dobavitelj elektrike je tako zlahka zamenljiv, da se s takšnim deležem nikakor ne moreš iti monopolnih igric.” Zatrjuje, da bodo spoštovali zavezo ohranjanja cen za gospodinjstva za obdobje petih let in je prepričan, da bi srednjeročno združitev znižala cene, ki jih plačujejo odjemalci.

V kontekstu morebitnih lastniških premikov pa ta združitev dobiva novo dimenzijo: če bi se zgodila, bi morebitni kupec iz tujine na en mah dobil skoraj polovico slovenskega trga.

VESNA HUMAR


Najbolj brano