Gočani želijo razvoj, ne (več) spomeniške zaščite

Svetniki Občine Vipava so sinoči sprejeli sklep, da Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije predlagajo umik vasi Goče izpod spomeniške zaščite. Tak predlog so že leta 2011 prebivalci izglasovali na referendumu. Krajevna skupnost Goče pa je pobudo ponovno predlagala za sprejem, saj menijo, da se Goče tako ne razvijajo.

Goče se zaradi spomeniške zaščite ne razvijajo, kot bi si želeli 
krajani. Foto: Alenka Tratnik
Goče se zaradi spomeniške zaščite ne razvijajo, kot bi si želeli krajani. Foto: Alenka Tratnik

GOČE > Svet KS Goče je na Občino Vipava že v septembru naslovil zahtevo, naj začne postopek, s katerim bi vasi kot celoti ukinili status kulturnega spomenika. Domačini opozarjajo, da se po vseh doslej predlaganih poteh niti en projekt za obnovo in razvoj vasi ni premaknil z mrtve točke. Ker je vas zaščitena, zanje ne dobijo soglasja, poudarja predsednik KS Simon Žorž.

V svetu KS Goče so tako uresničili namero, ki so jo napovedali spomladi, saj v tem času niso dobili jasnih zagotovil, da bo v vasi s statusom kulturnega spomenika v bližnji prihodnosti mogoče urediti vodovod, kanalizacijo, igrišče ali parkirišče. “Zaradi spomeniške zaščite se vse konča že pri projektih in soglasjih, ki jih ne dobimo. Da ne govorimo o stroških, ki jih prinašajo vse zahteve. Kako naj potem govorimo o obnovi in razvoju vasi, o turizmu?” se je že septembra spraševal Žorž.

Goče so kulturni spomenik lokalnega pomena od leta 1987, poleg vasi kot celote imajo status kulturnega spomenika tudi posamezni objekti, znamenja in drugi elementi arhitekturne dediščine. Domačini že leta opozarjajo, da od statusa nimajo nič razen težav, zato vas stagnira.

Člani sveta KS Goče so se zato soglasno odločili, da od občine zahtevajo, da začne postopek za ukinitev statusa oziroma “derazglasitev” kulturnega spomenika za vas kot celoto.

Občina Vipava je že pred štirimi leti podprla pobudo KS Goče za odpravo spomeniške zaščite vasi in začela postopek. A so na zavodu za varstvo kulturne dediščine spomladi 2012 jasno povedali, da razlogov za ukinitev statusa ni, saj spomenik ni izgubil svojih “spomeniških” lastnosti. Enakega mnenja je bila stroka tudi spomladi letos. S sinočnjim sklepom občinskega sveta podprta pobuda krajanov zdaj roma na Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, z njo pa bodo seznanili tudi ministrstvo za kulturo.

ALENKA TRATNIK, STA


Najbolj brano