Gočam naj bi omogočili razvoj

Vipavska trma je, če je mogoče soditi po optimizmu vipavskega župana, odprla vrata spremembam odloka, ki je Gočam podelil status kulturnega spomenika. “Z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije smo končno prišli do pametnega dogovora,” pravi župan. Na zavodu potrjujejo, da si prizadevajo za kompromis, ki bo Gočam omogočil razvoj. Dodajajo, da je večina predlogov domačinov sprejemljivih.

Stare hiše v goških gasah kažejo rebra. Domačini upajo, da se bo  le premaknilo pri obnovi vasi.  Foto: Alenka Tratnik
Stare hiše v goških gasah kažejo rebra. Domačini upajo, da se bo le premaknilo pri obnovi vasi.  Foto: Alenka Tratnik

VIPAVA > Županov optimizem sledi torkovemu sestanku predstavnikov Občine Vipava in sveta Krajevne skupnosti Goče ter Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS). Do sestanka je prišlo po nedavni odločitvi vipavskih svetnikov, ki so v drugo prisluhnili domačinom in podprli pobudo sveta KS Goče za umik vasi iz spomeniške zaščite.

Župan je optimističen

“Očitno je v vodstvu zavoda zavel nov veter. Sogovornikom smo predstavili ključni zadevi, od katerih občina ne odstopa. To sta večnamensko igrišče s parkiriščem pri pokopališču in parkirišče za avtobuse. Za oba projekta smo v preteklosti že imeli denar, a se je ustavilo pri soglasjih zavoda za varstvo kulturne dediščine,”je pojasnil župan Ivan Princes. Potrdil je, da pogovori tečejo v smeri spremembe odloka o razglasitvi kulturnih in zgodovinskih spomenikov v občini.

“Pogovarjamo se o konkretnih rešitvah v smislu zožitve vplivnega območja. To pomeni, da bodo Goče ostale kulturni spomenik, hkrati pa bomo lahko gradili parkirišče, igrišče, dokončali načrte za kanalizacijo.” Po županovih besedah bi občina ob ugodnem razpletu lahko soglasja zanje dobila relativno hitro.

Princes je zadovoljen tudi z odločitvijo zavoda, da bo ob spremembi odloka o razglasitvi kulturnih in zgodovinskih spomenikov poleg Goč preveril tudi ostale kulturne spomenike v občini. To so včeraj potrdili tudi v ZVKDS, kjer se strinjajo, da so tovrstni odloki relativno stari in imajo varstvene režime, ki zahtevajo uskladitev.

Predsednik KS Goče je bolj previden

V nasprotju z županom je predsednik sveta KS Goče Simon Žorž bolj zadržan. “Predstavniki zavoda so pokazali veliko pripravljenost, da prednostno rešijo ključni zadevi, igrišče s parkiriščem in parkirišče za avtobuse. To je dobro. Še vedno pa ne vemo, kaj bo s kanalizacijo, z zazidalnimi parcelami v OPPN, s projekti za obnovo vasi. O tem se še nismo pogovarjali,” je previden Žorž. Tako za zdaj pušča odprto vprašanje glede odločitve za ukinitev statusa kulturnega spomenika.

Na ZVKDS poudarjajo, da varstveni status vasi, to je kulturni spomenik lokalnega pomena, ni in ne more biti ovira za razvoj vasi. Za zgled navajajo Vipavo, Vipavski Križ, Šmartno v Brdih, ki po njihovem mnenju sodijo med zgledno preurejena naselja.

Zavod je zadržan glede projekta za igrišče

V odgovoru, ki ga je za Primorske novice pripravil generalni konservator zavoda, dr. Robert Peskar, dodajajo, da je večina predlogov, ki jih je dala KS Goče, sprejemljivih že na prvi pogled, saj niso vezani toliko na varstveni režim odloka kot na prostorske akte. “V mislih imamo kanalizacijo in parkirišča za osebne avtomobile in avtobuse. Edini resnejši spomeniškovarstveni problem, poleg financiranja obnove stavbnega fonda seveda, predstavlja lokacija za igrišče na terasi pod pokopališčem. Sedanji predlog je bil zavrnjen predvsem zaradi neustrezne projektantske rešitve, ki pa bi se jo dalo popraviti in bolje umestiti v prostor.”

Po včerajšnjih napovedih bo zavod v najkrajšem času imenoval posebno komisijo, ki bo še enkrat preučila predloge in dala smernice za posege, ki bodo “v zadovoljstvo domačinom, ljubiteljem kulturne dediščine in nenazadnje tudi strokovnjakom ZVKDS,” so še pojasnili. ALENKA TRATNIK


Najbolj brano