Gneča v vrsti za stolček

Ni vprašanje, kdo se je prijavil na razpis za novega direktorja zdravstvenega doma. Pravo vprašanje je, kdo se ni. Na seznamu je namreč kar deset kandidatov. Danes bo znano, kateri bodo uspeli dokazati, da izpolnjujejo vse razpisne pogoje. Naslednika Marjana Pintarja, ki je predčasno prekinil mandat in zasedel položaj direktorja družbe Soške elektrarne, bo svet zavoda predvidoma izbral v petek.

Za službo direktorja zdravstvenega doma, ki prinese dobrih 3400 evrov bruto osnovne mesečne plače, se poteguje vsaj deset kandidatov. Foto: Leo Caharija
Za službo direktorja zdravstvenega doma, ki prinese dobrih 3400 evrov bruto osnovne mesečne plače, se poteguje vsaj deset kandidatov. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Predsednica sveta zavoda Lara Beseničar Pregelj uradnih odgovorov zaradi postopkovnih pravil ne daje. Za PN je pojasnila, da se danes izteka rok, do katerega morajo prijavljeni kandidati dopolniti prijave in poslati morebitna manjkajoča potrdila o izobrazbi in delovnih izkušnjah: “Ker ne vemo, koliko jih bo to storilo in dokazalo, da izpolnjujejo razpisne pogoje, je pravzaprav o številu kandidatov še preuranjeno govoriti.”

Beseničar Pregljeva si želi, da bi novogoriški zdravstveni dom čim prej dobil novo vodstvo, zato pričakuje, da bo v petek svet zavoda že izbral enega od kandidatov. “Na sejo bodo povabljeni vsi kandidati in gotovo se bomo do vseh opredelili. Kako natančno bo potekalo glasovanje pa je odvisno tudi od vsebine razprave in stališč svetnikov,” še pojasnjuje Beseničarjeva. Nekaj je gotovo: seja bo dolga. Na razpis je po naših podatkih prispelo vsaj deset prijav.

Špacapan bi menjal

Da se poteguje za direktorsko mesto, je potrdil trenutni prvi mož Regijske razvojne agencije severne Primorske, nekdanji novogoriški župan Črtomir Špacapan.“Razlog so novi izzivi. Na agenciji ni težav in dosegamo zelo solidne rezultate, a od časa do časa je treba menjati,” pojasnjuje Špacapan, ki je sicer po tem, ko ga je na županskih volitvah premagal Mirko Brulc, nekaj časa kar veliko in pogosto menjal. Pristal je v gospodarstvu, a politične kariere ni povsem opustil: na lanskih predčasnih parlamentarnih volitvah je kandidiral na listi Pozitivne Slovenije.

Podobnik ne lobira

Drago Podobnik, nekdanji predsednik uprave Hita, ki ga je odločitev nadzornega sveta s položaja odnesla predčasno, trenutno dela kot samostojni podjetnik. Po rodu iz Posočja, je predčasno kandidiral za direktorja Zdravstvenega doma Tolmin, a so tam izbrali notranjega kandidata. Prijavo na novogoriški razpis je potrdil in na vprašanje, kaj meni o množični konkurenci, odgovoril: “V razpis sem se poglobil, skušal dokumentacijo pripraviti čim bolj kvalitetno in oddal kuverto na pošto. Od takrat naprej samo korektno čakam na kakršenkoli odziv zavoda. Zato tudi ne vem, koliko je prijavljenih in kdo so.”

Regionalni boj

Poleg Podobnika in Špacapana, ki sta najbolj vidni imeni, se med prijavljenimi omenjajo še nekateri. Med njimi notranji kandidat, Miha Kramli, psihoterapevt in vodja centra za zdravljenje odvisnosti v novogoriškem zdravstvenem domu. Prijavila naj bi se podjetnik Marko Školaris in Goran Simčič, podžupan občine Brda, ki je na lokalnih volitvah kandidiral na listi briškega župana Franca Mužiča.

Boj za direktorski stolček v zavodu, katerega soustanoviteljice so vse občine na območju Goriške, gotovo ne bo upošteval le političnih, ampak tudi mikrolokalne interese. Lahko se zgodi, da bo petkova odločitev sveta zavoda, ki jo morajo potrditi vsi občinski sveti, zavrtela novogoriški direktorski vrtiljak. Če bo, denimo, izbran Špacapan, se bo izpraznilo mesto direktorja RRA. Razpis pa se obeta tudi na območni gospodarski zbornici, saj dolgoletna direktorica Mirjam Božič odhaja v pokoj.

VESNA HUMAR


Najbolj brano