Gneča, ki jo je v veselje videti

V mnogih primorskih krajih in mestih so se ta teden začeli oratoriji. Jubilejnega v Godoviču se udeležuje rekordnih 115 otrok, v 240 krajih po vsej Sloveniji pa se na oratorijih skupno zbere približno 15.000 otrok.

Največja gneča je v športni delavnici, a tudi ostalih enajst ne zaostaja veliko Foto: Saša Dragoš
Največja gneča je v športni delavnici, a tudi ostalih enajst ne zaostaja veliko Foto: Saša Dragoš

GODOVIČ > Živ žav, ki se je v ponedeljek zarana razlegel čez vas, je naznanil začetek jubilejnega desetega oratorija. Mladi animatorji župnij Godoviča in Zavratca z župnikom Bogdanom Brencetom so bili leta 2005 prvi, ki so v občini povabili otroke na druženje ob oratorijski zgodbi in iz leta v leto rasli. V ponedeljek je bila na dvorišču župnišča nepopisna gneča.

“Vsako leto imamo več udeležencev. Letos nas je kar 40 animatorjev prostovoljcev, ki bomo s 115 otroci preživeli skrbno načrtovan dejaven teden, se skupaj učili, igrali in zabavali in naužili obilo duhovne hrane,” je povedala vodja animatorjev Mateja Gladek. Župniku Brencetu, ki je skupaj z mladimi prostovoljci zgradil mogočno oratorijsko zgodbo, pa se je v gneči razposajenih otrok, ki so se ravno razporejali v 12 organiziranih delavnic, smejalo kar samo od sebe.

Oratoriji so v Sloveniji sicer starejši kot je godoviški in segajo v leto 1988. Od uvodnih nekaj deset so se doslej razširili v 240 krajev, v katerih bo to poletje 4000 prostovoljcev zaposlovalo in vzgajalo okrog 15.000 otrok. Godoviškemu v občini Idrija sta kmalu sledila oratorija v Črnem vrhu (tam so ga zaključili minuli teden) in v Spodnji Idriji, kjer se bodo zbrali zadnji počitniški teden. “Ker ga v Idriji ni, so med nami tudi otroci iz te župnije, precej udeležencev je tudi iz drugih krajev. To obeta obilo novih prijateljstev,” je dodala Gladkova. Animatorji imajo vsako minuto skrbno načrtovano. Ob delavnicah, petju, izletu bodo nekoliko starejše otroke povabili še na nočni oratorij ob koncu tedna.

Ker je oratorij povezal ljudi vseh sodelujočih župnij, bo vsem namenjena tudi sobotna zaključna prireditev na Veharšah. Otroci bodo tedaj pokazali, kaj so se v tednu novega naučili in koristnega za življenje spoznali. SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano