Glavnina bo šla v Vrtojbo

Prav velikega naložbenega zagona v tem letu v mestni občini ni pričakovati. Razen dokončanja centralne čistilne naprave in telovadnice Dornberk večjih naložb ne bo. Bodo pa klestili na vseh področjih.

 Glavnina denarja za naložbe v Mestni občini Nova Gorica bo letos šla v čistilno napravo v Vrtojbi.  Foto: Leo Caharija
Glavnina denarja za naložbe v Mestni občini Nova Gorica bo letos šla v čistilno napravo v Vrtojbi.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > “Leto ne bo enostavno, predvsem s finančnega vidika. Velik del denarja za investicije bomo porabili za čistilno napravo, novih, razen telovadnice Dornberk, ne bo. Zniževalo se bo na vseh področjih, na nekaterih tudi do 20 odstotkov,” je že pred novim letom napovedal župan mestne občine Matej Arčon.

Napoved se uresničuje, vsaj sodeč po predlogu proračuna, o katerem bodo pojutrišnjem mestni svetniki prvič razpravljali.

V blagajni občine naj bi se nabralo 49 milijonov evrov, milijon manj naj bi jih porabili. Uporaba pogojnika je letos še toliko bolj upravičena, saj občine še vedno ne vedo, koliko denarja jim bo država prepustila.

Ne glede na to pa je že jasno, da bo letos glavnina denarja za naložbe šla v čistilno napravo v Vrtojbi in obnovo kanalizacijskega sistema, ki ju v večjem delu sofinancirata država in EU, in bo končana poleti. Za to bo šlo skupaj 17,5 milijona evrov. Kaj prida milijonov za drugo ne bo ostalo. Čeprav se župan Arčon brani, da mora občina klestiti odhodke, ker je prihodkov vedno manj (za kar naj bi bila kriva tudi država), je že slišati kritike, da bodo kratko potegnila predvsem društva, saj naj bi se, razen na področju sociale, rezalo tako na področju kulture, kot športa, mladine ... Pričakovati je, da bo četrtkova razprava na mestnem svetu zato precej polemična. Arčon je med drugim že napovedal rebalans proračuna v prvi polovici leta.

Edina nova naložba v letošnjem letu, pa še ta se je deloma začela lani, je gradnja druge faze telovadnice OŠ Dornberk, za katero naj bi občina porabila 400 tisočakov. Kdaj se bo začela, še ni jasno, saj občina še ni objavila razpisa. Za obnovo Prvomajske ulice naj bi sicer šlo 1,7 milijona evrov, za VDC, ki ga bodo dogradili v prihodnjih mesecih, pa 800 tisočakov. Letos naj bi občina nekatere naložbe vsaj nastavila. Za študije in dokumentacijo za pokriti bazen v Novi Gorici naj bi, na primer, porabila 70.000 evrov. MITJA MARUSSIG


Najbolj brano