Glavna skrb je strokovna rast

Pravnik Bogdan Tušar, ki je pred štirimi leti prijel za krmilo Psihiatrične bolnišnice Idrija (PBI), je dobil vsa soglasja za drugi direktorski mandat. Po letošnjem zaključku gradbene prenove bolnišnice in uvedbi kakovostnih standardov se bo v nadaljevanju s kolektivom posvetil predvsem strokovni rasti bolnišnice.

  Bogdan Tušar začenja drugi direktorski 
mandat v PBI.

 Foto: Saša Dragoš
Bogdan Tušar začenja drugi direktorski mandat v PBI.  Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Pravnik Bogdan Tušar začenja drugi direktorski mandat v PBI. Če je prvega še zaznamovalo zaključevanje gradbene prenove bolnišnice, uvajanje vrste novih oblik zdravljenja in ambulant, bo drugi mandat posvetil strokovni rasti in izboljšanju financiranja psihiatrije, napoveduje.

Oboleli se zdravijo tudi doma

“Moj prvi mandat je zaznamovalo varčevanje v zdravstvu in občutno znižanje financiranja PBI v letih 2013 in 2014. Kljub temu smo se uspeli prestrukturirati, povečati prihodke in denar usmeriti v nove zdravstvene programe,” ocenjuje Tušar.

Ključna novost je bila uveljavitev dolgo razvijanega zdravljenja obolelih v domači skupnosti. Temu so dodali obiske zdravnikov na domu in skrb za zdravljenje v domačem okolju nadgradili z okrepljenimi obravnavami v dnevni bolnišnici. Na Primorskem in v Logatcu so odprli pet ambulant. Zaradi večjega števila obolelih in skromnejšega financiranja pa so nekajmesečne čakalne vrste na obravnavo še občutno predolge.

Pioriteta je reforma financiranja

“Ena od prioritet bo reforma cen v psihiatriji. Te bi morale odražati naše sodobnejše oblike dela, zlasti v skupnostni psihiatriji. Potrebam pacientov in stroki bi morali zadostiti tudi z izboljšanjem standardov in kadrovskih normativov pri akutni psihiatrični obravnavi. Zlasti pri hitro rastočih potrebah za obravnavo starostnikov,” poudarja.

Čeprav ima PBI uveljavljene sodobne mednarodne kakovostne standarde in je z obnovo kanalizacijskega omrežja letos sklenila več deset let trajajočo popolno obnovo, bo kakovost nadgrajevala in še vlagala v posodobitev delovnih in bivalnih pogojev. Ostala bo regijska učna bolnišnica. Da bi zagotovili pravočasne in za obolele enake pogoje sodobnejšega zdravljenja, pa bo ob bok psihiatriji v senci ostalega zdravstva morala stopiti država. SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano