Glas bodo dali uporabnikom

Občina Renče-Vogrsko bo po zgledu drugih občin na ožjem Goriškem za izvajanje storitve pomoč na domu sklenila pogodbo z Domom upokojencev Nova Gorica, vendar le za eno leto. Cena za uporabnike se ne bo spremenila.

Pomoč na domu bo v občini Renče-Vogrsko prevzel dom 
upokojencev, a  le za leto dni. Foto: Mitja Marussig
Pomoč na domu bo v občini Renče-Vogrsko prevzel dom upokojencev, a le za leto dni. Foto: Mitja Marussig

RENČE-VOGRSKO > Kot je znano, morajo občine na ožjem Goriškem letos izbrati izvajalca, ki bo na njihovem ozemlju namesto Centra za socialno delo (CSD) Nova Gorica skrbel za pomoč družini na domu.

Občine lahko podpišejo neposredno pogodbo z javnim zavodom ali na razpisu podelijo koncesijo. Pred objavo razpisa pa morajo sprejeti odlok o organiziranju in izvajanju storitve pomoč na domu v javni mreži.

Če občina podpiše neposredno pogodbo z javnim zavodom, omenjen odlok ni potreben, razlaga Vladka Gal Janeš z oddelka za družbene dejavnosti. Ker se mudi, do konca leta je namreč treba podpisati nove pogodbe z uporabniki, so se v Bukovici odločili za pogodbo z novogoriškim domom upokojencev. Za izvajanje te storitve so sicer pozvali tudi dom upokojencev Gradišče, ki pa se ni odzval. Novogoriški je zagotovil, da lahko prevzame v oskrbo vseh 32 oskrbovancev v občini in da se kakovost in cena storitve ne bosta spremenili.

Kot pravi Vladka Gal Janeš, je bistveno prav to. “Za nas je tudi pomembno, da bi to storitev še naprej izvajale iste tri oskrbovalke. Naši uporabniki so z njimi zelo zadovoljni, ker izhaja iz ankete. Pomembno je tudi, da bo novi izvajalec že novembra kandidiral na razpisu zavoda za zaposlovanje, da bi pridobil javno delo za četrto oskrbovalko, kajti tako nizko ceno smo dosegli tudi zato, ker je četrta izvajalka javna delavka, in država zagotovi 60 odstotkov bruto plače zanjo,” poudarja.

Medtem ko naj bi druge občine z domom upokojencev podpisale pogodbo za deset let, so se v Občini Renče-Vogrsko odločili za enoletno pogodbo. “To nam omogoča, da bomo stalno spremljali kvaliteto storitve. Zato bomo čez pol leta izvedli anketo, s katero bomo ugotavljali zadovoljstvo uporabnikov z novim izvajalcem,” je še poudarila Gal Janeševa. Od 1. januarja bo ekonomska cena za pomoč na domu v občini še naprej znašala 17,52 evra na uro, tudi subvencionirana cena za uporabnike ostaja ista - 3,85 evra na uro.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano