Gimnazija bo skoraj pol večja

V središču Nove Gorice si v zadnjem obdobju sledijo gradbišče za gradbiščem. Nedavno so ga odprli ob severnem pročelju stavbe gimnazije, ki so se je lotili dozidavati in jo bodo kasneje še v dobršni meri obnovili. Večja in skoraj nova bo predvidoma jeseni leta 2017 in za ta namen naj bi država vanjo vložila čez tri milijone evrov.

Do prihodnjega septembra bodo ob gimnaziji gradili nove učilnice, kabinete in druge prostore   Foto: Ambrož Sardoč
Do prihodnjega septembra bodo ob gimnaziji gradili nove učilnice, kabinete in druge prostore  Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA >Stavbo gimnazije bodo dograjevali in postopoma prenavljali predvidoma do septembra leta 2017. Toda kot je povedala ravnateljica Jasna Rojc, “bo glavnina del opravljena v naslednjem letu dni.” Do konca prihodnjih poletnih počitnic bodo namreč gradili trietažni in podkleten prizidek ob skoraj vsem severnem pročelju šole.

Učilnice bodo ustrezale normativom

S tem bodo poslopju gimnazije med drugim dali bolj običajno zasnovo, s prostori na obeh straneh hodnikov, ne le na eni. Glavno pa je, da bo šola potem imela deset sodobnih učilnic, prirejenih za pouk posameznih predmetov ter druge dodatne prostore. Zdajšnje učilnice te vrste, na primer za kemijo ali fiziko, ne ustrezajo normativom, je povedala Rojčeva, nove pa bodo. Obenem bo v prizidku prostor za pouk likovnih predmetov dijakov umetniške gimnazije. “Zdaj ga izvajamo v ateljejih v stavbi nekdanje kmetijske šole v Kromberku,” pojasnjuje ravnateljica, kar je nerodno za organizacijo dela. Zdajšnjim 4385 kvadratnim metrom bruto tlorisne površine jih bodo dodali 1655.

Vendar bo to le del, pa čeprav glavni, več kot tri milijone evrov vredne naložbe, ki so jo v Gimnaziji Nova Gorica načrtovali že pred časom in jo bodo postopoma udejanjali predvidoma do začetka šolskega leta 2017/2018. Po pojasnilih ravnateljice bodo po izgradnji prizidka na novo uredili vse hodnike in druge skupne prostore ter okolico šole, kasneje pa obnovili knjižnico ter vse zdajšnje učilnice in prostore za učitelje, dodatno izolirali južno pročelje, zamenjali vsa okna in vrata, postavili novo streho, obnovili vse napeljave, se priklopili na toplovodno omrežje in torej ukinili kotlovnico.

Gimnazijo Nova Gorica ta čas obiskuje približno 750 dijakinj in dijakov. V vsakem letniku je sedem oddelkov, od tega po pet oddelkov klasične gimnazije, med njimi po eden, prilagojen dijakom športnikom, in po dva oddelka umetniške gimnazije. Vsako leto se na novo vpiše približno enako število dijakov.

Dijakov med dozidavo ne bodo selili

Vse skupaj pa bo trajalo približno tri leta zato, ker dijakov nikamor ne bodo selili. Med dozidavo šole bo pouk v njej še vedno potekal, pa čeprav se prahu in hrupu tam ne bodo ognili. Bolj moteča dela bo idrijski Kolektor Koling, ki mu je bilo zaupano še eno večje javno naročilo v Novi Gorici, po besedah Rojčeve opravljal med počitnicami, ob praznikih in pozimi, najbolj zahtevno spajanje novega in starega dela šole pa bo na vrsti prihodnje poletje, ko dijakov tam ne bo. Med naslednjo maturo bodo gradbinci imeli premor.

Urejanje skupnih prostorov starega in novega dela šolskega poslopja in vse ostalo že omenjeno pa bodo zidarji in monterji opravljali le med počitnicami konec prihodnjega leta ter v letih 2016 in 2017. Prav zaradi tega bo gradbišče odprto toliko časa, razlaga ravnatelji- ca.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano