Genijalna roka botanika

Mestna galerija na povabilo botanične sekcije muzejskega društva Idrija gosti razstavo akvarelov, na katerih cvetje upodablja najboljši umetnik med botaniki na svetu - upokojeni univerzitetni profesor dr. Vlado Ravnik. Natančnemu mojstrstvu se je poklonilo obilo obiskovalcev iz vse Slovenije.

“Poglejte jih, saj so kar lepi,” je k ogledu akvarelov skromno 
povabil botanik  in umetnik.   Foto: Saša Dragoš
“Poglejte jih, saj so kar lepi,” je k ogledu akvarelov skromno povabil botanik in umetnik.  Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Upokojeni univerzitetni profesor, 91-letni botanik in umetnik Vlado Ravnik s svojimi prefinjenimi akvareli cvetja v idrijski mestni galeriji gostuje prvič. V kraju, kjer se je rojevala botanika in velja za botanične Atene, ni presenetilo obilje obiskovalcev - domačih privržencev vede in umetnosti in prišlekov, ki so se poklonili avtorju.

Ravnik, ki je združil znanstveno delo z umetnostjo in ljubeznijo do gora, je avtor petih in soavtor brezštevilnih knjig o cvetju z lastnimi slikami in risbami. Je ilustrator cvetja na koledarjih, narisal je prvo serijo znamk z značilnim slovenskim cvetjem in iglavci. Njegova dela med drugimi hranijo tudi na univerzi v ameriškem Pittsburghu. Odkril in poimenoval je kamniško murko in vrtaško zvončnico. “Ogromno je njegovega dela, a še veliko premalo. Ravnikovi akvareli o cvetju povedo veliko več kot najboljše fotografije. Ustvaril je zavidljiv opus rastlin, predvsem gorskih in zanj je bilo potrebnega ogromno znanja, raziskovanja, volje in vztrajnosti,” se je genijalni roki umetnika-botanika poklonil Igor Dakskobler (ZRC SAZU).

Čeprav je Ravnik nadvse skromen in se v Idriji prvič predstavlja pozno (za njim je kakopak obilje razstav po svetu), so se mu domačini in gostje globoko poklonili rekoč, da so njegove do zadnje brazde, dlačice ali iglice natančno izrisani akvareli dragoceno učilo in čisti umetniški užitek. Poezija, kot so dejali njegovi učenci in sošolka Marija Bavdaž, ki ji gre pripisati zaslugo, da je ohranjanje privrženosti botaniki v Idriji vse bolj živo.

Čeprav se je Dakskobler Ravniku poklonil kot “bogu”, mu je ob bok postavil idrijskega akademskega slikarja Rafaela Terpina. Tudi on se lahko pohvali z obsežnim opusom risb in slik pedantno izrisanega cvetja. ”Oba sta v Sloveniji enkraten pojav, ki presegata naš čas,” je njuno botanično raziskovanje in prenos v umetnost izpostavil Dakskobler.

Ravnikovi akvareli so v galeriji nad mestno knjižnico na ogled vsako popoldne do petka. Na razstavi so poudarili, da velja za največjega poznavalca orhidej pri nas. Prav s slikami kukavičk pa se bo v Botaničnih Atenah, muzeju domače botanične sekcije, konec maja predstavil Terpin. SD


Najbolj brano