Fundacija naj skrbi za reko, ne za interese posameznikov

Pred kratkim so po daljših pripravah v Posočju ustanovili Fundacijo za Sočo, da bi usklajeno skrbeli za reko in njen trajnostni razvoj. Že takoj pa so se pojavili pomisleki o morebitni koliziji interesov, ki jih je treba čim prej razčistiti, da dobra ideja ne bi imela po nepotrebnem slabe popotnice.

V fundaciji pozivajo vse, ki jim je mar in imajo interes za ohranjanje reke, naj se pridružijo. Foto: Neva Blazetič
V fundaciji pozivajo vse, ki jim je mar in imajo interes za ohranjanje reke, naj se pridružijo. Foto: Neva Blazetič

POSOČJE > Ideja o nekakšnem telesu, ki bi povezoval javni in zasebni sektor, ki je kakorkoli vpleten v povodje Soče, je nastala že pred leti v okviru prireditve Dnevi Soče. Med pobudniki so bili tudi ribiči, ki so velikokrat opozarjali na neusklajene posege, zlasti pri odvzemu gramoza.

Zazvonil je opozorilni zvonec

Dolgo so jo premlevali in preverjali možne oblike organiziranja, slednjič pa je ministrstvo za okolje in prostor potrdilo ustanovitev zasebne Fundacije za Sočo.

Nekaterim je že takoj šla v nos sestava upravnega odbora. V njem so raziskovalec rečnih koridorjev Aleš Bizjak, direktor LTO Bovec Janko Humar, direktor podjetja Faronika v lasti Ribiške družine Tolmin Dušan Jesenšek, Alida Rejec iz Soških elektrarn in Miro Kristan iz Posoškega razvojnega centra (PRC). Na njegovem domačem naslovu ima ustanova tudi sedež. Posoški razvojni center je v okviru svojih projektov vodil proces ustanavljanja in ostaja opora oziroma moderator vsebinskega in operativnega dela. Pri tem so se, kot poudarjajo, zgledovali po dobrih praksah v tujini.

Prav zaradi nekaterih članov, predvsem tistih, ki delajo v javnih ustanovah, je v nekaterih glavah zazvonil opozorilni zvonec.

Donedavni član sveta zavoda PRC Marko Miklavič meni, da so z javnim denarjem plačane projekte, ki jih je vodil Kristan, uporabili za ustanovitev zasebnega podjetja ter da lahko pride do kolizije interesov. Po njegovem mnenju je to nedopustno. Tudi Branko Velišček, ki je podžupana kobariške občine Miklaviča nadomestil v svetu PRC, opozarja, da morajo biti zadeve čiste. Skratka, ni jih malo, ki se sprašujejo, kako gredo skupaj javni uslužbenci in zasebna ustanova, ki bo tudi iskala denar na razpisih. Sprašujejo se, zakaj predstavnikov občin ni zraven. “Če je članom uprave to v interesu, potem zadeva ne bo v redu,” je slišati opozorila.

“Vse smo preverili!”

“Še preden smo karkoli naredili, nekateri porabljajo preveč energije za ustvarjanje hipotetičnih zgodb. Gre za novo priložnost za Sočo. Pravno formalno smo vse zelo natančno preverili,” je za Primorske novice pojasnil Kristan. V kratkem bodo pripravili javni poziv za vse, ki bi se želeli vključiti v ustanovo.

Kot pravi, formalno ni nikakršnih zadržkov za ustanoviteljstvo ali članstvo v upravnem odboru kogarkoli iz zasebnega ali javnega sektorja. “Prav zaradi morebitnih dvomov smo predhodno pridobili pravno mnenje in ga tudi upoštevali. Teoretično je navzkrižje interesov mogoče vedno in pri vsakomur in v tem primeru ni nič drugače. Treba je pač spoštovati postopke, pravila in zakonodajo,” dodaja Kristan.

Tako ideja kot proces sta bila transparentno večkrat predstavljena, tudi na Dnevu Soče oktobra 2013 v Solkanu, ki je bil v celoti posvečen tej temi, zatrjuje. “Tudi organizacijska oblika, torej ustanova, je bila izbrana z namenom, saj terja zadovoljevanje javnih in družbenih in ne zasebnih interesov, kar izhaja tudi iz namena, ki je naveden v odločbi,” pojasnjuje Kristan.

Delovanje ustanove je usmerjeno v sistematično upravljanje, koordinacijo in komunikacijo za trajnostno upravljanje povodja Soče. Pri skrbi za Sočo naj bi povezovala, združevala in spodbujala javni in zasebni sektor ter prebivalce. Fundacija naj bi tudi izobraževala in ozaveščala ter prinašala primere dobrih praks doma in v tujini.

Brežan: naj se čim prej vse razčisti

Dušan Jesenšek vidi Fundacijo za Sočo predvsem kot prostor za usklajevanje interesov: “Ribiči moramo biti zraven, ves čas se bomo trudili, da bo zgodba šla v pravo smer, to je v trajnostni razvoj Soče.”

Za tolminskega župana Uroša Brežana je fundacija predvsem možnost za usklajevanje številnih interesov, povezanih z reko, ter dodaten potencial za pridobivanje denarja EU: “Slišimo, da so nekateri skeptični glede njene ustanovitve. Zato je prav, da se vsa vprašanja glede tega čim prej pojasnijo. Dobro bi bilo slišati predloge, kako potencial, ki ga fundacija predstavlja, izboljšati oziroma se izogniti nevarnostim, ki se izpostavljajo.”

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano