Fructal kmalu ne bo več imel delničarjev

Skupščina, na kateri bodo sprejeli oba sklepa, o preoblikovanju podjetja iz delniške v družbo z omejeno odgovornostjo in o razdelitvi bilančnega dobička, bo šele avgusta. A glede na to, da je Nectar, ki predlaga sklepe, edini lastnik podjetja, ni pričakovati presenečenj.

 V sredo popoldne in zvečer pred Fructalovo odkupno postajo ni bile gneče  Foto: Alenka Tratnik
V sredo popoldne in zvečer pred Fructalovo odkupno postajo ni bile gneče  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Preoblikovanje Fructala iz delniške družbe v d.o.o je najverjetneje povsem rutinski poslovni postopek, ocenjuje ekonomist Aleš Kuhar. “Kot edini lastnik družbe se Nectar obnaša racionalno. Statusna sprememba prinese poenostavitev upravljanja,” pravi Kuhar, ki je bil in je še vedno precej kritičen do srbskega nakupovanja v Ajdovščini.

Kot izhaja iz pisnega stališča skupine Nectar, ki je napisano najprej v srbščini in šele nato v slovenščini, je statusno preoblikovanje podjetja povezano z reprogramiranjem kreditov. “Odločitev o spremembi je sprejeta zaradi novih tržnih priložnosti in bodočih investicij,” je eden od mnogih lepo zvenečih, a bolj ali manj praznih stavkov, ki sestavljajo sporočilo. Velik upnik srbske skupine je Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD), ki je prvi kredit Nectarju odobrila leta 2007, naslednjega, težkega 35 milijonov, pa leta 2011 za nakup ajdovskega Fructala. Tik pred odobritvijo je še en kredit v višini 30 milijonov. Večinoma (25 milijonov) je namenjen za refinanciranje obstoječega dolga, deloma pa za naložbe v povečanje energetske učinkovitosti. Denar EBRD naj bi bil del večje vreče kreditnega denarja, v katero bodo še 45 milijonov prispevale lokalne komercialne banke. Preoblikovanje Fructala in torej zaprtje lastniške strukture bi lahko bila ena od zahtev bank, ocenjuje Kuhar.

Mar to, da najema nove kredite za plačevanje starih obveznosti, pomeni, da je Nectar v težavah in da ne zmore več poravnavati anuitet? Ni rečeno. S kreditom pri EBRD morda le nadomešča manj ugodne tržne kredite. Zelena luč finančne ustanove bi lahko pomenila, da Nectarju ne gre tako slabo ali pa le, da so direktorji podjetja pri predstavljanju svojih projektov evropskim bankirjem zelo prepričljivi.

Napovedane spremembe ne pomenijo, da je Fructal postal žeton v tvegani finančni igri. Kar se je ajdovskemu podjetju v pivovarski vojni in kasnejših tajkunskih brodolomih že zgodilo. Vsekakor pa bo družba v dobrem in slabem delila usodo svoje skupine.

“Podrobnosti ne poznam, zato sem zaprosil direktorja Fructala Luko Jejčiča za podrobnejše informacije, o tem kaj pomeni načrtovano preoblikovanje in kakšne bodo posledice. In seveda, kaj in če lahko kaj naredimo. Kaj lahko narediš, ko prodaš delnice in nisi več lastnik? To so konkretne posledice preteklih odločitev, naše politike in interesov mednarodnih sil, ki hočejo uničiti naše gospodarstvo, naš pravni sistem,” meni ajdovski župan. AT

Na avgustovski skupščini bodo lastniki dobili 2,9 milijona evrov dividend od nerazporejenega dobička iz preteklih let, večinoma iz leta 2013, ko je ta znašal 1,7 milijona evrov. Od 2009, ko je Fructal leto končal v rdečih številkah, dobiček nenehno narašča, manjšajo pa se prihodki in število zaposlenih. “Predlagana razdelitev dobička v ničemer ne onemogoča ali zavira razvojnih projektov družbe Fructal v prihodnjem letu ali prihodnjem obdobju niti ne ogroža likvidnostne situacije družbe. Ključni razvojni projekti so določeni in bodo predstavljeni svetu delavcev,” pojasnjujejo v upravi ajdovske družbe. Časi, ko je bil eden od razvojnih projektov tovarne tudi vlaganje v zasajanje in obnovo sadovnjakov v Vipavski dolini, so najbrž nepreklicno mimo, ostaja pa vsakoletna poslovna transakcija med podjetjem in pridelovalci, o kateri so se letos, v nasprotju s preteklo sezono, dogovorili z neverjetno lahkoto.

Na Kmetijski zadrugi Vipava je Boris Bajc pojasnil, da odkup breskev teče gladko in da so do zdaj kmetje pripeljali približno 100 ton sadja. Običajna sezonska količina je od 500 do 700 ton. Glede na nadloge, ki letos pestijo sadovnjake, in na to, da gre ob zgodnjem zorenju sezona že skoraj h koncu, je pričakovati, da bo letošnja bera rekordno nizka. Kar pomeni manj sokov z ekskluzivnim napisom “vipavska breskev”. A tudi manj nezaželenih stroškov za ajdovsko podjetje in njegove srbske lastnike.

VESNA HUMAR


Najbolj brano