Fotografije in spomini o nastanku Nove Gorice

V Goriški knjižnici Franceta Bevka bodo jutri in v soboto zbirali fotografije, razglednice in pričevanja o začetku gradnje in prvih desetletjih Nove Gorice. Projekt Zgradili smo mesto pripravljajo skupaj z Goriškim muzejem in Pokrajinskim arhivom v Novi Gorici.

V knjižnici  bodo fotografije in zgodbe  o nastanku mesta 
zbirali jutri in pojutrišnjem. Foto: Nace Novak
V knjižnici bodo fotografije in zgodbe o nastanku mesta zbirali jutri in pojutrišnjem. Foto: Nace Novak

NOVA GORICA > “Ideja se je rodila pri nas, v knjižnici. Tudi zaradi dobrih izkušenj z evropskim projektom Europeana, v okviru katerega smo marca 2012 zbirali predmete in slikovni material ter s tem povezane zgodbe iz prve svetovne vojne. Tokrat bomo zbirali samo slikovno gradivo in zgodbe,” je povedala direktorica Goriške knjižnice Franceta Bevka Irena Škvarč. Dodala je, da je projekt Zgradili smo mesto tudi lepa spodbuda za sodelovanje med kulturnimi ustanovami v mestu.

K sodelovanju pri zbiranju spominov (to bo jutri od 10. do 18. ure in v soboto od 8. do 12. ure v pritličju knjižnice) so povabili tudi knjižnice v Ajdovščini, Tolminu in Idriji. Z zbiranjem spominov bi radi na poseben način obeležili bližajočo se 70. obletnico začetka gradnje Nove Gorice. “Načrtujemo, da bo projekt trajal tri do štiri leta. Tokrat bomo zbirali gradivo in zgodbe iz obdobja 1947 - 1969, sledili bosta še dve ponovitvi za kasnejši obdobji do današnjih dni,” je še pojasnila Irena Škvarč.

Gradivo, ki ga bodo obiskovalci prinesli, bodo skenirali ali fotografirali ter jim ga vrnili. Zgodovinarji iz Goriškega muzeja in pokrajinskega arhiva ter popisovalci bodo prisluhnili pripovedim in jih zapisali.

Zgodbe, opremljene s fotografijami, bodo objavili na spletnem portalu Kamra, ki so ga postavile slovenske splošne knjižnice in kjer se zbirajo zgodbe naše preteklosti in sedanjosti oziroma digitalizirana kulturna dediščina slovenskih pokrajin.

“Glede na to, da v mestu najbrž ni družine, ki ne bi imela kakšne zanimive zgodbe iz osebnega arhiva, pričakujemo, da se bodo ljudje odzvali. Vabimo vse, ki želijo sodelovati pri projektu in soustvarjati to zgodbo,“ je še povedala direktorica in dodala, da bi radi projekt končali z izdajo publikacije oziroma zbornika. Cilj je shraniti osebne spomine prebivalcev mesta, jih iztrgati pozabi in jih, predstavljene na sodoben način, deliti z mlajšimi generacijami.

NACE NOVAK


Najbolj brano