Filmi prebujajo občutljivost

Osnovne šole v ajdovski občini in OŠ Draga Bajca Vipava z Zvezo kulturnih društev Ajdovščina že četrtič organizirajo teden filma. Pod pokroviteljstvom Občine Ajdovščina si bo letos izbrane nekomercialne filmske predstave, ki po oceni mentorjev mladim ponujajo pristno filmsko umetniško doživetje, ogledalo približno 3000 mladih.

Za najmlajše so letos izbrali norveški animirani film Hokus 
Pokus Albert. Foto: Alenka Tratnik
Za najmlajše so letos izbrali norveški animirani film Hokus Pokus Albert. Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Teden filma je nastal v sodelovanju osnovnih šol in Zveze kulturnih društev Ajdovščina v želji, da bi mlade tudi s pomočjo filmske umetnosti vzgajali v razmišljujoče in kritične ljudi, ki bodo znali ločevati med vsebinami in praksami, ki jih prinaša sodobno življenje. Od lani v projektu sodeluje tudi Srednja šola Veno Pilon Ajdovščina, glede na izbor filmov pa se osnovnim šolam pridružijo tudi v Otroškem vrtcu Ajdovščina in v Cirius Vipava. Letos si bo pod pokroviteljstvom Občine Ajdovščina filmske predstave Hokus Pokus Albert, Pojdi z mano in Kapitan Fantastični ogledalo skoraj 2300 osnovnošolcev, 160 malčkov iz vrtca in približno 500 dijakov.

Teden filma s podaljškom

Zaradi večjega števila sodelujočih se bodo letos filmske predstave vrstile več kot le en teden. “Dogodek je prerasel v dneve filma,” je povedala koordinatorka in ena od pobudnic filmske vzgoje ter ravnateljica OŠ Dobravlje Mirjam Kalin. Kot pravi, je to priložnost, ko lahko mladim ponudijo pristno filmsko umetniško doživetje, ki jim bo ostalo v spominu, hkrati s pogovori o filmu z učenci odpirajo tudi občutljive teme o družbi, medosebnih odnosih, željah, možnostih, strahovih.

“Filmi, ki jih vsako leto izbere skupina učiteljev, učencem nudijo drugačen pogled na določeno temo, prebujajo občutljivost, intuicijo, kritičen razmislek. Zavedajo se, da poleg komercialnih obstajajo tudi drugačni filmi,” je pojasnila Kalinova.

Film kot pripomoček

V šolah teden filma obarvajo z različnimi vsebinami. O filmu se pogovarjajo že pred ogledom in po njem, pišejo zapise in občutenja, likovno ustvarjajo, pripravijo razstave. “Projekt je številne učitelje spodbudil, da uporabijo film tudi kot pripomoček za obravnavo tem pri različnih predmetih. V zadnjih letih je bilo v Evropi narejenih veliko čudovitih animiranih in mladinskih filmov, ki jih je mogoče videti le v določenih kinematografih. Naši učenci imajo do teh ustanov omejen dostop, saj v lokalnem okolju nimamo kina, ki bi sistematično prikazoval izbrane filme za otroke in mladino. Projekt tako poleg ostalih prednosti zmanjšuje tudi neenakosti v okolju,” je še dodala Kalinova. Ministrstvo za kulturo je projekt povezovanja šol in sodelovanja z Zvezo kulturnih društev Ajdovščina ter Občino Ajdovščina prepoznalo kot primer dobre prakse.

V OŠ Dobravlje in OŠ Col so teden filma nadgradili tudi z vključitvijo v razvojni projekt Filmska osnovna šola, ki ga sofinancirajo Evropski socialni sklad, ministrstvo za kulturo in Art Kino mreža.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano