Festival pohodništva dobiva mlade

Festivalu pohodništva v zgornjem Posočju se je letos pridružila tudi občina Kanal s sprehodom po spominskih parkih Prižnica in Pečno. Želja organizatorjev v LTO Sotočje je, da bi v festival povezali celotno območje Julijskih Alp s pestro ponudbo bolj in manj zahtevnih pohodov pod vodstvom izkušenih vodnikov.

Na pohodu po parku Prižnica so v fotoaparat ujeli  ostaline 
prve svetovne vojne. Foto: Vesna Velišček
Na pohodu po parku Prižnica so v fotoaparat ujeli ostaline prve svetovne vojne. Foto: Vesna Velišček

POSOČJE > Minuli konec tedna je udeležbo na več izletih okrnilo deževno vreme, ki jesenskemu Festivalu pohodništva vedno nagaja. Kljub temu se je ojunačilo kar precej pohodnikov in organizatorji upajo, da jih bo na 28 izletih letos več kot v preteklosti. Med drugim se bodo povzpeli tudi na Triglav. Obiskovalcem ponujajo ugodne možnosti za prenočevanje. “Za festival se zanimajo tudi tuje agencije, obiskovalci se vračajo,” je optimistična organizatorka Tatjana Humar iz LTO Sotočje.

Kanal se pridružuje

Na letošnjem prvem sodelovanju z Občino Kanal so se odpravili na fotopohod po spominskem parku Prižnica. V soboto so skozi fotoaparat ujeli naravo ter ostaline prve svetovne vojne in prisluhnili vojaškim zgodbam vodnika Mateja Šuligoja. “Sprehodili smo se po kavernah, v katerih še vedno najdemo majhne predmete vojakov, uživali smo v jesenskih sadežih in pisanih barvah,” je z letošnjo prvo navezo s Festivalom pohodništva skupaj z udeleženci zadovoljna vodička Vesna Velišček.Med nedeljskim pohodom po parku Pečno so se sprehodili do vasi Dolenje Nekovo in cerkvice sv. Vida.

Zgodovinsko kulinarični pohod po Kobariškem je tudi okrnilo vreme, zato so bili bolj pod streho kot na prostem. Pod vodstvom Joška Kodermaca so v Gostišču Jazbec zamesili kobariške štruklje in druge specialitete, sprehodili so se po kobariški zgodovinski poti prek Tonovcovega grada z ostalinami staroselske naselbine in Napoleonovega mosta.

Jestival bo zaključil festivalsko poletje

Še bolj zanimivo kulinarično doživetje se obeta z zadnjim festivalom v Posočju, ki se začenja 1. oktobra, ko bo na kobariškem trgu zadišalo po zeliščih, domačih marmeladah in divjih vrtovih, ujetih na krožnikih Ane Roš, najbolj prepoznavne slovenske kuharice. Kot pravi pobudnica Jestivala Humarjeva, bodo letos združili znanja Pehte in Kosobrina: “Ugotavljali bomo, da se za vsako bolezen najde svoja rož´ca. Podali se bomo v preteklost in divjino, kamor si mnogi spet želimo. Dario Cortesenas bo popeljal med zdravilne rastline. Jih pozna tudiLado Tutta, ki je vešč mnogih zeliščarskih skrivnosti naših prednikov in prisega na domačo lekarno.”

Zaradi Festivala pohodništva in Jestivala prihaja v Posočje vse več ljudi, kar je dragoceno, ker ga organizirajo izven poletne sezone. Privabljajo apartmaji po nižjih cenah.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano