Festival Labirint je pravi kraj za sveže zamisli in rešitve (foto)

Več kot 140 učencev iz 18 severnoprimorskih osnovnih šol se je v okviru festivala Labirint že tretje leto zapored preizkusilo v vlogi raziskovalcev in inovatorjev. Festival so zaokrožili v OŠ Danila Lokarja Ajdovščina s predstavitvijo raziskovalnih nalog, inovativnih izdelkov, idej in praktičnih rešitev.

 Foto: Alenka Tratnik
Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Rezultati letošnjega festivala Labirint so znova dokaz, da otroška domišljija in vedoželjnost ne poznata kalupov in meja. Le tako lahko nastanejo ptičja hišica s talnim gretjem, čelada s smerokazi, brisalci z gretjem, inovativna glasbila, pripomočki za varnejšo vožnjo, roboti za ločevanje in obdelavo odpadkov, raziskovalne naloge o negovalni kozmetiki iz malin, ogroženih vrstah živali, potovanju v svet virtualnih igric, o tem, kako s pomočjo fizike postati boljši nogometaš, iz česa so bonboni, ali ljudje res pijemo pravi borovničev čaj, pa tudi o tem, koliko bakterij je v ustih, ali obsežno delo o delu učitelja Viktorja Jereba s Cekljanskega.

Festival so tudi letos organizirali Center odličnosti Cobik, OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, Zavod RS za šolstvo, Zavod Rdeči apolon in e-Hiša, novogoriška hiša poskusov skupaj z Mladinskim centrom iz Nove Gorice, učenci so pripravili raziskovalne naloge, predstavili inovativne ideje, izdelali praktične rešitve in se preizkusili v robotiki.

Ravnateljica OŠ Danila Lokarja Ajdovščina Irena Kodele Krašna je ob udeležbi povedala: “Uresničujejo se naša prizadevanja, da bi se raziskovanja lotili tudi mlajši učenci z razredne stopnje. Že lani so sodelovali učenci iz prilagojenega programa, letos so se nam pridružili tudi učenci iz posebnega programa v CIRIUS Vipava. Vsak si lahko izbere področje, ki ga še posebej veseli, saj pri izboru vsebin ne postavljamo omejitev. In letošnje rešitve so res dobre.”

Tudi Hermina Ogrič iz Centra Cobic je bila nad rezultati navdušena. “Ideje in naloge so vsako leto kompleksnejše, izvedba vedno boljša in natančnejša, izdelki so vedno bliže prototipom. In kar je še posebej pomembno, za vsakim dobrim delom stoji izvrstno sodelovanje mentorja in učenca.”

Na zaključni prireditvi so najboljšim podelili priznanja. Prejeli so jih Tinkara Lavrenčič, Ela Furlan, Gaja Obid, Mateja Vojska, Nika Podobnik Bogataj, Alen Leban, Vanessa Barić, Mateja Hudorovič, Ema Škrlj, Ambrož Paljk, Urša Batagelj, Jakob Zupanič, Blaž Murovec, Nik Škarabot, Tadej Vovk, Jaka Mladovan, Martin Kompara, Kevin Črnigoj, Andraž Krkoč, Rajko Svjetlanović, Urban Faganelj, Tjaž Saksida, Tine Brezigar, Blaž Špacapan, Liza Skrt, Gaja Zagorc, Aleks Furlani, Jon Devetak, Urban Kompara, Sebastjan Matrić, Žan Kobal, Aleksej Vermiglio, Andrej Repič, Klemen Pregelj, Rei Marc, Tim Pangos, Matevž Makarovič, Klemen Črnigojin Rok Tomažič.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano