Fama Vipava lani povečala prihodke za tri odstotke

Trgovsko podjetje Fama Vipava je lani prvič zabeležilo prek 20 milijonov evrov bruto prihodkov in doseglo za 3,1 odstotka višjo realizacijo. To je nad lanskim povprečjem rasti v slovenski trgovini, je povedal direktor in solastnik podjetja Aleksander Lemut. Prestopili so tudi primorske meje in odprli prvo trgovino na območju Ljubljane.

Aleksander Lemut Foto: Bogdan Božič
Aleksander Lemut Foto: Bogdan Božič

VIPAVA > “Poslovni rezultat bo nedvomno pozitiven, prvi izračuni kažejo na 200.000 evrov dobička,” je še povedal Aleksander Lemut. Dobiček bodo tako kot vedno doslej namenili za obnovo obstoječih trgovin in nove investicije.

“Lani nam je uspelo uresničiti prav vse zastavljene cilje. Tako smo obnovili dotrajano prodajalno Žgavec v Spodnji Idriji, decembra pa še prodajalno v vasi Zagorje pri Pivki. Te spremembe vedno prinesejo boljšo prodajo in dober rezultat, tako da se nam res splača vlagati denar v obnovo prodajaln, ker so ljudje vedno bolj zahtevni in jim je treba ponuditi primerno okolje za nakup in kakovostno storitev,” je poudaril.

Decembra so odprli tudi novo prodajalno v Šentvidu v Ljubljani in tako “prestopili primorske meje”. Dobro napreduje tudi Famin projekt v Trenti v sodelovanju z razvojno zadrugo Soča Trenta. Po prvi prodajalni v Trenti, kjer so po Lemutovih besedah dosegli odlične rezultate, so skupaj odprli še eno v vasi Soča, načrtujejo pa še tretjo. “To za nas pomeni projekt za dušo, ker z njim delamo nekaj dobrega,” je dejal Lemut.

Poleg tega Fama iz pomožnega skladišča v vasi Trenta v sezoni z dvema kombijema oskrbuje vse zaselke in kampe na tem območju. “Rezultati so nad vsemi pričakovanji in vidim, da se da, če se le hoče, in če so zraven pravi ljudje,” je še poudaril Lemut.

Zaradi nenehnih širitev danes Fama zaposluje že 111 delavcev v 27 poslovalnicah in upravi podjetja v Vipavi.

Med letošnjimi načrti je na prvem mestu ustvarjanje verige Združenja malih trgovcev Slovenije. V verigi združujejo male prehrambene trgovce po Sloveniji, ki nimajo prave in neodvisne veletrgovinske oskrbe. V državi jih še vedno deluje med 400 in 500.

“Nismo pisali pogodb, pač pa smo začeli kar delati. Leto smo zaključili s 56 člani, že v januarju se jim je pridružilo devet novih in pričakujemo, da jih bo v letošnjem letu že okrog 100, ki jih bomo oskrbovali iz našega skladišča v Vrhpolju pri Vipavi,” je načrte predstavil Lemut.

STA


Najbolj brano