FMR Holding prek Gorenjske banke povečal delež v največjem posamičnem lastniku Kolektorja

Družba FMR Holding je od Gorenjske banke odkupila 314.736 delnic oz. 38,66-odstotni delež v družbi FMR, ki je največji posamični lastnik koncerna Kolektor. Ta delež je banka pridobila od družbe HDR Naložbe, ki je del skupine H&R, ta pa je v večinski lasti vodstva Hidrie, so danes sporočili iz FMR. Več podrobnosti o nakupu bodo predstavili v torek.

Predsednik nadzornega sveta FMR Stojan Petrič. Foto: Leo Caharija
Predsednik nadzornega sveta FMR Stojan Petrič. Foto: Leo Caharija

IDRIJA > Mediji so že spomladi poročali, da je izstop Hidrie iz lastništva družbe FMR posledica sporazuma z Gorenjsko banko, s katerim je družba H&R, prek katere Edvard Svetlik in menedžerji obvladujejo Hidrio, obveznost do banke poravnala s skoraj 39-odstotnim deležem Hidrie Fin v FMR.

Več podrobnosti o prodaji bosta v torek na novinarski konferenci predstavila predsednik nadzornega sveta FMR Stojan Petrič in predsednik uprave FMR Andrej Kern.

S takšno spremembo v lastništvu naj bi poleg tega Svetlik in Petrič kot vodilna gospodarstvenika na Idrijskem zaprla eno od epizod medsebojnega dolgoletnega rivalstva.

Gorenjska banka je do konca februarja zbirala zavezujoče ponudbe za nakup 14,2 milijona evrov terjatev Gorenjske banke do H&R, ki je 88-odstotna lastnica Hidrie. Po pisanju Planet Siol.net je banka prejela dve ponudbi, eno od teh pa naj bi oddal tudi FMR.

Nato je H&R z banko po pisanju portala podpisal sporazum, po katerem je posojilo do Gorenjske banke poravnal z 39-odstotnim deležem v družbi FMR, ki ga je imela v lasti družba Hidria Fin.

Gorenjska banka je nato ta delež prodala družbi FMR holding, prek katere naj bi nekdanji prvi mož Stojan Petrič ter menedžerji obvladovali idrijski Kolektor. FMR holding je tako zdaj 81-odstotni lastnik FMR, ki je od lani tudi lastnik časopisno-založniške družbe Delo.

Zapletena ni le lastniška zgodba o obeh velikih podjetjih z Idrijskega, ampak tudi ozadje terjatve Gorenjske banke do H&R.

Nastala je namreč na podlagi posla med Hidrio in Gorenjsko banko iz časa, ko je prvi mož Merkurja Bine Kordež z Merfinom načrtoval menedžerski prevzem nakelskega trgovskega podjetja. Merfinu je takrat pomagala tudi Hidria oziroma družba H&R, ko je založila del potrebnih sredstev za prevzem in najela desetmilijonski kredit pri Gorenjski banki.

Ko se je Merkur znašel v prisilni poravnavi, je Gorenjska banka terjala vračilo denarja, družba H & R pa kredita ni odplačevala. Banka je zato aktivirala svoja zavarovanja, Hidria pa je celoten posel izpodbijala, ker naj bi bi družba H & R na predlog Gorenjske banke in Merfina sklenila le navidezno pogodbo z njima. Primer je končal na sodišču, ki je pritrdilo Gorenjski banki.

STA


Najbolj brano