Evropa brez Slovenije

Lepo vreme je ob koncu tedna v središče Gorice, kjer je potekala Evropska tržnica, pritegnilo množico ljudi. Ti so imeli na voljo pestro ponudbo na približno 130 stojnicah, na katerih so hrano, pijačo in obrtniške izdelke ponujali predstavniki evropskih in drugih držav, Slovencev pa med ponudniki ni bilo.

Korzo v sosednji Gorici je bil med Evropsko tržnico od petka 
do nedelje precej bolj živahen kot sicer. Foto: Nace Novak
Korzo v sosednji Gorici je bil med Evropsko tržnico od petka do nedelje precej bolj živahen kot sicer. Foto: Nace Novak

GORICA >Vzdušje je bilo izjemno dobro. Dogajanje na Korzu Verdi in Korzu Italia ter na Trgu Battisti je dalo mestu v petek, soboto in nedeljo poseben utrip. Na 130 stojnicah so ponudniki iz približno 20 evropskih držav, pa tudi od drugod, mimoidočim ponujali širok izbor prehrambenih izdelkov in pijače ter izdelke domače obrti.

Med ponudniki so bili celo argentinski in srbski mojstri priprave mesa na žaru, pa Mehičani, ki so, tako kot nedaleč stran Izraelci, ponujali svoje tradicionalne kulinarične specialitete, Slovenci pa ... Slovencev pa med ponudniki ni bilo. Jih je bilo pa precej med obiskovalci.

Organizatorji dogodka iz Združenja sejemskih trgovcev (Fiva), ki deluje pod okriljem nacionalne trgovinske zbornice (Confcommercio) so poskrbeli zato, da so številni Novogoričani v poštne nabiralnike prejeli vabilo na dogodek, naših institucij pa o tem niso obvestili.

Pri “Okusih” se to ne bi zgodilo

“Na občini o dogodku nismo bili obveščeni, sicer pa take dogodke pozdravljamo, ker poživijo mestni utrip. V prihodnje bi bilo treba razmisliti o tem, da bi na podobne prireditve povabili tudi naše ponudnike. Če so bili Francozi, Španci in vsi ostali tu, je res nekoliko čudno, da Slovencev ni bilo,” so povedali na novogoriški občini.

Dodali so še, da z goriško občino sicer zelo dobro sodelujejo in da jih na prireditev Okusi ob meji, kjer ima goriška občina vidno vlogo pri organizaciji, vedno povabijo. Tudi na novogoriških enotah obrtne in gospodarske zbornice ter v turistično informacijskem centru o prireditvi niso bili obveščeni oziroma nanjo niso bili povabljeni.

Prireditev Evropska tržnica so v sosednji Italiji prvič organizirali že leta 2001, od takrat pa se širi v vse večje število mest. V naši bližini poteka tudi v Trstu in v Vidmu.

Ni šlo za projekt goriške občine

“To ni naš projekt. Dobro veste, da pri Okusih zelo dobro sodelujemo,” so pojasnili na goriški občini, kjer so se tudi pri organizatorju dogodka pozanimali, kako to, da slovenskih ponudnikov na Evropski tržnici ni bilo.

Odgovor prireditelja se je glasil, da je pogoj za udeležbo na Evropski tržnici sodelovanje na dogodkih v vseh mestih, kjer ta poteka, število udeležencev, ki jih v organizaciji Fiva na podlagi določenih kriterijev vsakič izberejo že v začetku leta, pa je omejeno.“Za vsako mesto oziroma trg, kjer prireditev poteka, pa je namenjenih še pet do šest mest za ponudnike iz lokalnega okolja,” so še sporočili iz združenja Fiva.

In prav med temi petimi, šestimi bi se lahko v Gorici v prihodnjih izvedbah Evropske tržnice pojavil tudi kakšen slovenski ponudnik. Glede na ime in značaj dogodka, njegovo obiskanost in odmevnost ter bližino meje bi se to vsekakor spodobilo, sicer vse velike besede o pomenu čezmejnega povezovanja izgubijo svoj pomen.

NACE NOVAK


Najbolj brano