Erjavec: Naše gospodarske težave lahko rešimo z izvozom

Ministrstvo za zunanje zadeve lahko slovenskim podjetjem v tujini pomaga na različne načine, predvsem pri vzpostavitvi prvih stikov, ki so bistveni za posel, je na današnji predstavitvi aktivnosti gospodarske diplomacije kot pomoč slovenskim podjetjem v Tolminu povedal minister za zunanje zadeve Karl Erjavec.

Ministrstvo za zunanje zadeve lahko slovenskim podjetjem v 
tujini pomaga na različne načine, predvsem pri vzpostavitvi 
prvih stikov, ki so bistveni za posel, je na današnji predstavitvi 
aktivnosti gospodarske diplomacije kot pomoč slovenskim 
podjetjem v Tolminu povedal minister za zunanje zadeve Karl 
Erjavec. Foto: STA
Ministrstvo za zunanje zadeve lahko slovenskim podjetjem v tujini pomaga na različne načine, predvsem pri vzpostavitvi prvih stikov, ki so bistveni za posel, je na današnji predstavitvi aktivnosti gospodarske diplomacije kot pomoč slovenskim podjetjem v Tolminu povedal minister za zunanje zadeve Karl Erjavec. Foto: STA

TOLMIN > Zunanje ministrstvo lahko slovenskemu gospodarstvu pomaga predvsem s tem, da krepi gospodarsko diplomacijo, verjame minister Karl Erjavec.

“Naše gospodarske težave lahko rešimo z izvozom. Trenutno smo izvozno naravnani, vendar pa sodelujemo predvsem z Italijo, Avstrijo, Nemčijo in Balkanom. Velik potencial pa vidim v izvozu na trge srednje Azije,” je menil.

V tujini se po njegovih besedah zanimajo predvsem za našo farmacevtsko, kemijsko in avtomobilsko industrijo ter telekomunikacije. Neizkoriščeni pa se mu zdita predvsem področji kmetijstva in lesarstva.

Na področju farmacije sta Lek in Krka na svetovnih trgih zelo močna. Krka na primer letno v Rusijo izvozi za 600 milijonov evrov svojih proizvodov.

Slovenskim podjetjem pri prodoru na tuje trge ministrstvo lahko pomaga preko veleposlanikov, ekonomskih svetovalcev, ki jih imamo po svetu 22, in častnih konzulov. Podjetjem, ki so na tujih trgih že uveljavljena, lahko slovenska gospodarska diplomacija priskoči na pomoč, ko nastopijo težave, kot so neplačani računi, pogodbe, ki se ne izvajajo, ali če pride do unovčenja bančne garancije.

Za vzpostavitev kontaktov na tujih trgih so pomembne tudi organizirane vhodne in izhodne gospodarske delegacije, je poudaril minister. Podjetnike je vzpodbudil k povezovanju in skupnim nastopom na tujih trgih, kar bo po njegovem prepričanju prispevalo k večji konkurenčnosti našega gospodarstva.

Erjavec je v okviru obiska v severnoprimorski regiji iz Tolmina odpotoval še v Šempeter pri Gorici, kjer so po napovedih skupaj s podpredsednikom Desus Tomažem Gantarjem, vodjo poslanske skupine Desus Tomažem Juršo, ministrico za okolje in prostor Ireno Majcen in ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar med drugim spregovorili o aktualnih političnih zadevah.

STA


Najbolj brano