“Enim hrup, drugim dobiček”

“Postavljeni smo v osrednji občinski prireditveni prostor, zato želimo z občino govoriti o rešitvah, ki bodo znosne za prebivalce mestnega jedra. Podpiramo prireditve, ki sodijo sem, ne strinjamo pa se s komercialnimi, kjer nekdo kuje dobiček, stanovalci pa trpimo hrup in umazanijo,” v Civilni iniciativi proti zaprtju Lavričevega trga (CILT) komentirajo spremembe v občinskem odloku o javnem redu in miru.

Stanovalci hočejo soodločati, katere prireditve bodo na 
Lavričevem trgu.
Stanovalci hočejo soodločati, katere prireditve bodo na Lavričevem trgu.  

AJDOVŠČINA > Občina namerava z novim občinskim odlokom o javnem redu in miru ter zunanjem videzu naselij natančneje opredeliti tudi javne shode in prireditve. Med drugim uvaja prireditve posebnega pomena, na seznamu so silvestrovanje, Ajdovščina v maju, prireditve ob državnih, občinskih in praznikih krajevnih skupnosti ter druge, ki jih bo določila z letnimi plani kulture, športa in promocije.

Vse z večjo udeležbo naj bi se dogajale na prireditvenih prostorih, kjer bodo veljali drugačni režimi in urniki. Staro mestno jedro z Lavričevim trgom in okoliškimi ulicami, Cankarjev trg v Šturjah in tudi del Vipavskega Križa bi bili po novem občinsko pomembni prireditveni prostori. To prinaša dobre in slabe plati.

Stanovalci ožjega mestnega jedra občinsko upravo in župana Tadeja Beočanina opozarjajo: “Doslej nam nihče ni pojasnil, zakaj bo Lavričev trg osrednje prireditveno območje in na podlagi česa posegajo v naše ustavne pravice,” v imenu izvršilnega odbora Civilne iniciative proti zaprtju Lavričevega trga sprašuje odvetnik Dušan Žorž in dodaja, da županov predvolilni program ne more biti edini razlog.

Najbližji stanovalci želijo soodločati

Na občini so prepričani, da je mestno središče kraj srečevanja in druženja, zato želijo z različnimi prireditvami in novimi vsebinami popestriti njegov utrip. Temu bo poleg odloka sledila tudi načrtovana preureditev mestnega jedra.

“Ni problema, če bomo lahko tudi prebivalci prizadetih območij odločali, katere prireditve sodijo sem in katere ne. Zdaj je odločitev v rokah župana in občinske uprave. Tudi mi si želimo, da bi jedro oživili z dogodki s kakovostno vsebino. Lahko se pogovarjamo o silvestrovanju ali vikendu za prireditev Ajdovščina v maju. Ne moremo pa se strinjati s poplavo komercialnih prireditev, kjer organizatorji kujejo dobičke, stanovalci pa moramo prenašati prekomerni hrup, umazanijo, poškodbe na naših objektih, omejen dostop,” v imenu IO CILT pravi Danila Žorž.

Na poziv občine so pred drugo obravnavo odloka upravi poslali pripombe in predloge. “Želimo, da nas občina obravnava enakovredno z občani, ki živijo na Cankarjevem trgu ali v Vipavskem Križu. Tam se lahko odvijajo samo kulturne, umetniške, turistične in športne prireditve. Predlagamo, da lahko prireditve na trgu trajajo do 22., poleti do 23. ure, razen če se organizator vsake prireditve s krajani pisno dogovori drugače in tudi spoštuje dogovore. Silvestrovanje lahko traja do enih zjutraj,” dodaja Danila Žorž.

V svetu KS so za dogovor

V svetu KS Ajdovščina razumejo prizadevanja občine in tudi pripombe stanovalcev. “Z odlokom urejamo zatečene zadeve in stare probleme, najboljša pot pa bo dogovor. Ena od rešitev je, da prireditve razporedimo na več prizorišč. Silvestrovanje in Ajdovščina v maju naj ostaneta na Lavričevem trgu, druge pa lahko usmerimo tudi na letališče, v atrij pred domom krajanov, športni park Pale, na območje ob hotelu in v bivšo vojašnico v Šturjah,” pojasnjuje predsednik sveta KS Valentin Krtelj. ALENKA TRATNIK


Najbolj brano