Eni pred vročino v vodo, drugi v steno

V zgornji Vipavski dolini je v teh dneh posebej živahno na ajdovskem kopališču, nekateri iščejo osvežitev na prostem v manj obljudenih bajerjih in tolmunčkih, zgodnje jutranje in pozne popoldanske ure pa številne zvabijo tudi v stene nad sotesko Bele.

Mladi v pestri počitniški ponudbi v Ajdovščini še posebej 
uživajo na kopališču.  Foto: Alenka Tratnik
Mladi v pestri počitniški ponudbi v Ajdovščini še posebej uživajo na kopališču.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA, VRHPOLJE > Najbolj množični obisk je v teh dneh na ajdovskem kopališču. Ob dnevnih obiskovalcih si sproščeno čofotanje v bazenu privoščijo tudi udeleženci športnih počitnic, ki jih organizira Zavod za šport Ajdovščina v sodelovanju s tukajšnjimi društvi in klubi.

Mladi lahko izbirajo med poletno športno šolo, plavalnim, nogometnim, košarkarskim, rokometnim, triatlon in plesnim kampom, celodnevni programi vključujejo tudi jutranje varstvo. Zavod bo letos z organiziranimi dejavnostmi zapolnil kar šest poletnih tednov, gostitelji pa se nadejajo, da bo obisk tako množičen, kot je bil prejšnja leta. Kot pojasnjuje strokovni sodelavec športnega zavoda Primož Sulič, s projektom športnih počitnic uresničujejo tri cilje, promocijo športnega centra skozi športne dejavnosti, namenjene mladim, promocijo športnih društev in ustvarjanje honorarnih delovnih mest za mlade. “Sodelovanje zavoda, športne zveze in občine se je izkazalo kot dober model športnega dela v lokalni skupnosti. Tako dobimo ugodno ceno za uporabnike in kakovostno ponudbo,” pojasnjuje Sulič. Program so podprli tudi Fundacija za šport in Sokolska zveza Slovenije ter Vzajemna. Počitniške dejavnosti sicer organizirajo tudi v Medobčinskem društvu prijateljev mladine Ajdovščina in drugi.

V vipavski občini lahko mladež te dni uživa ob športnih aktivnostih v poletni koloniji, ki jo financira Občina Vipava. Program letos izvaja Športno Društvo Tura, mladi pa se družijo na igriščih kampa Tura, raziskujejo pohodniške poti in se preizkušajo v športnem plezanju.

Tisti, ki se raje umaknejo vročini in gneči, te dni iščejo skrite tolmunčke in bajerje. Priljubljena poletna točka je tudi plezališče Vipavska Bela, ki ponuja več kot 120 športno plezalnih smeri različnih težavnostnih stopenj.

Plezališče je lahko dostopno, zato je primerno tudi za družine z majhnimi otroki. Člani Planinskega društva Vipava so pred dvema letoma preuredili dostop po lesenih stopnicah in poskrbeli za nove usmerjevalne table, vsaka smer pa je dobila novo kovinsko tablico z imenom ter oznako težavnosti.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano