Enajst “kresničk” v šolske klopi (foto)

Od začetka septembra poslopje nekdanje šole v Bukovici znova služi svojemu namenu. V njem deluje prva waldorfska šola v zahodni Sloveniji, kar so obeležili včeraj. Pridružila se je pred petimi leti ustanovljenemu vrtcu Kresnica.

Včeraj so uradno odprli waldorfsko šolo v Bukovici. Foto: Ambrož Sardoč
Včeraj so uradno odprli waldorfsko šolo v Bukovici. Foto: Ambrož Sardoč

BUKOVICA > “Vesel sem, da je tu, kamor sem v otroštvu večkrat prihajal, spet šola,” je na slovesnosti v Bukovici včeraj dejal podžupan Občine Renče - Vogrsko Radovan Rusjan. Stavba ob glavni cesti skozi vas, ki sicer ni na novo ometana, a ima obnovljeno notranjost, je namreč zdaj drugi dom ne le skupini predšolskih, marveč tudi šoloobveznih otrok. Oboji svet spoznavajo po waldorfski metodi, ki želi odraščajočemu privzgojiti spoštljiv in ljubeč odnos do ljudi in narave ter ga naučiti različnih spretnosti, veščin, od glasbenih dalje, ne mu le podati temeljno znanje. Pouk je zastavljen na svoj način, poudarja tudi doživljanje znanja, kar ga pripomore bolje osvojiti.

Tako posebnosti waldorfskih vzgojno-izobraževalnih ustanov opisujejo v slovenskem zavodu za njihov razvoj. Je krovna organizacija za nekaj te vrste šol, tudi eno srednjo, ki so do poletja delovale le v osrednji in vzhodni Sloveniji, ter za številnejše vrtce, med njimi dva na Primorskem, oba v Vipavski dolini. Enega, Zlato ptico, so pred štirimi leti odprli na Ustjah, drugega, imenovanega Kresnica, pa še prej v Bukovici.

“Vrtec je tu peto leto. Imamo kombinirano skupino z 22 otroki in s tremi vzgojiteljicami,” je povedala vodja primorske enote waldorfskega vrtca Tadeja Faganelj. In jasno je ponazorila, ali vpis narašča: “Začeli smo s šestimi otroki.” Od začetka šolskega leta pa najmlajši niso več sami, prostori v Bukovici - skupaj so na voljo štiri sobe v dveh etažah - služijo še prvošolcem. “Oblikovali smo en razred z enajstimi učenci,” pravi Faganeljeva. Pouk vodi razredničarka s pomočnicama.

Ob zdajšnji razmerah bi lahko na isti lokaciji poučevali tudi drugošolce in morda en tretji razred, kaj bo, pa ni mogoče predvideti. Sogovornica upa, da bodo nekoč imeli popolno osnovno šolo. AS


Najbolj brano