Eles ob vloženi tožbi brani izbrano traso daljnovoda skozi Renče

V družbi Eles kot investitorju v daljnovod Gorica-Divača so se odzvali na tožbo, ki so jo pred dnevi trije prebivalci Renč vložili na novogoriško upravno sodišče zaradi uredbe o državnem prostorskem načrtu za umestitev daljnovoda skozi naselje. Poudarili so, da so v okviru DPN obravnavali osem variant, izbrana pa je bila najustreznejša.

Napajanje severne Primorske  je bistveno manj zanesljivo, saj 
je celotna regija odvisna samo od delovanja edinega daljnovoda Divača-Ajdovščina.
Napajanje severne Primorske je bistveno manj zanesljivo, saj je celotna regija odvisna samo od delovanja edinega daljnovoda Divača-Ajdovščina. 

LJUBLJANA, RENČE > Trije Renčani so na novogoriško upravno sodišče vložili tožbo proti državi zaradi junija sprejete uredbe o državnem prostorskem načrtu za umestitev 2 x 110 kV daljnovoda Gorica-Divača skozi Renče. Krajani so namreč več let zahtevali, da bi daljnovod skozi celoten kraj vkopali, v ta namen so oblikovali tudi civilno pobudo, sprejeta uredba pa predvideva podzemno izvedbo le v strnjenem delu naselja.

Nameravajo tudi na ustavno sodišče

Zastopnik tožečih krajanov Sebastjan Kerčmar je za RTVS pojasnil, da njegovim strankam ni bila dana možnost izreči se o uredbi. Ta naj bi bila poleg tega vsebinsko nejasna in bi pomenila tudi nesorazmeren poseg v lastninsko pravico. Po besedah odvetnika pa je to šele prva faza, saj bodo na ustavno sodišče vložili še pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti glede predpisane pravice do sodelovanja javnosti in pravice pobudnikov do sodelovanja v javnih zadevah.

Nasprotovanja gradnji in služnostni pravici

V Elesu so danes spomnili, da se je obnova dotrajanega daljnovoda začela leta 2004. Zaradi nasprotovanja nekaterih lastnikov zemljišč, ki so se združili v civilno iniciativo, je postopek pridobivanja pravice graditi potekal zelo počasi. Okoljsko ministrstvo je nato novembra 2007 izdalo gradbeno dovoljenje za izvedbo del, vendar zaradi nasprotovanja lastnikov gradnje ni bilo mogoče izvesti. Upravno sodišče v Novi Gorici je oktobra 2008 vrnilo postopek izdaje gradbenega dovoljenja na prvo stopnjo.

Daljnovod, ki je predstavljal glavno napajalno povezavo za severno Primorsko, je bil od konca leta 2007 prekinjen, tako da je napajanje severne Primorske z električno energijo potekalo samo preko daljnovoda Divača-Ajdovščina. Eles je zato na manjkajočem odseku v letu 2009 poskušal zadevo rešiti tudi z vgradnjo 110 kV kabla ter na pobudo okoljskega ministrstva začel pridobivati služnostne pravice za vgradnjo kabelske povezave na celotnem manjkajočem odseku. Zaradi nasprotovanja nekaterih lastnikov za sporazumno sklenitev služnosti za vgradnjo kabla pa tudi tega ni bilo moč izvesti.

Obravnavali osem različic poteka trase

Ker niso imeli druge možnosti, so v Elesu marca 2010 podali predlog za začetek postopka priprave novega državnega prostorskega načrta za gradnjo daljnovoda Gorica-Divača, točneje na odseku Vrtojba-Sežana, na območju naselja Renče.

V okviru postopka DPN je bilo obravnavanih osem variant poteka trase. Na osnovi zakonskega postopka je bila kot najustreznejša izbrana in z uredbo vlade 30. junija letos potrjena varianta trase, ki predvideva del daljnovoda v nadzemni izvedbi, ki se izogne vsem poseljenim delom, in del v kabelski izvedbi preko strnjenega dela naselja Renče.

V Elesu spominjajo, da so le nekaj tednov pred sprejetjem vladne uredbe blizu načrtovane trase ustanovili zavod za otroške dejavnosti v naravi, v medijih pa so kasneje poudarjali, da gre predlagana trasa tudi nad območjem zavoda.

Napajanje severne Primorske bistveno manj zanesljivo

Investitor opozarja tudi na posledice za prebivalstvo širše regije. V času od prekinitve daljnovodne povezave do danes je napajanje severne Primorske bilo in je še vedno bistveno manj zanesljivo in ne dosega predpisanega kriterija N-1 za prenosno omrežje, ki zahteva nemoteno delovanje sistema ob izpadu enega elementa omrežja, saj je celotna regija odvisna samo od delovanja edinega daljnovoda Divača-Ajdovščina. “Zmanjšana zanesljivost pomeni velika tveganja za popolne prekinitve napajanja, kar se je v teh letih že velikokrat tudi zgodilo,” so dodali.

Če bi bila daljnovodna povezava skozi Renče zgrajena, bi bili porabniki poleg tega po navedbah Elesa zaradi izpolnjevanja kriterija N-1 za prenosno omrežje normalno oskrbovani z električno energijo preko tega daljnovoda in do izpada ne bi prišlo.

STA


Najbolj brano