Elektriko bo dajala Soča

Daljnovod visoke napetosti Divača-Ajdovščina, ki severno Primorsko edini povezuje z dovolj viri elektrike zanjo, bo Eles v nedeljo za tri ure izklopil zaradi popravil. A uporabniki tega predvidoma ne bodo občutili, saj bodo elektriko zagotavljale hidroelektrarne na Soči.

Zaradi popravil odjemalci naj ne bi imeli težav z odjemom 
elektrike.
Zaradi popravil odjemalci naj ne bi imeli težav z odjemom elektrike. 

NOVA GORICA > “Severna Primorska bo v nedeljo, 2. aprila, predvidoma med 6. in 9. uro, v tako imenovanem otočnem obratovanju. Takšen način obratovanja se v današnjih razmerah vzpostavlja le izjemoma in vnaša povečana tveganja za izpad napajanja odjema ter nižji nivo kakovosti dobavljene električne energije,” pojasnjujejo v Elesu.

Njegovi delavci bodo v tem času izvajali nujno potrebna popravila na dvojnem 110-kilovoltnem daljnovodu med Divačo in Ajdovščino, ker je bila na njem poškodovana strelovodna vrv. “Napako je potrebno čim prej odpraviti, saj se zaradi zunanjih vplivov dnevno povečuje verjetnost izpada edinega daljnovoda za severno Primorsko,” so pojasnili. Okvara se namreč lahko razširi in če bi vod izpadel, bi lahko nastal mrk po vsej pokrajini. Ponovna vzpostavitev napajanja in odprava okvare bi trajali bistveno dlje časa, hkrati bi lahko nastal problem s telekomunikacijskimi kabli na daljnovodu.

Če vreme pojutrišnjem popravil ne bo dovoljevalo, jih bodo prestavili na prihodnjo nedeljo oziroma na 23. april. Kot rečeno, bodo gospodinjstva in podjetja od Trente do Vipave “tok” dobivala iz elektrarn v Posočju. To skupaj sicer ni dovolj zmogljivo za nemoteno redno oskrbo regije z elektriko, je pa za krajši čas. V Elesu pojasnjujejo, da ob nedeljah dopoldne večji in občutljivejši porabniki ne obratujejo ali pa delujejo z manjšo močjo, za gospodinjstva pa je “profil porabe tipičen in do velike mere poznan”. Kljub temu ne morejo popolnoma izključiti manj kakovostne oskrbe z energijo in tveganja pri dobavi. AS


Najbolj brano