Eda je velika, dolgovi še večji

Začenja se stečaj podjetja Euroinvest, so sporočili z novogoriškega sodišča. Tako se bo zaključila zgodba majhnih gradbenikov, ki so z nakupi nepremičnin, vlaganjem v turizem in nazadnje gradnjo najvišje stavbe v mestu stopili iz anonimnosti. Zaposlenih v podjetju ni več, napoved stečaja pa je slaba novica za podizvajalce pri gradnji Eda centra.

Ne samo milijon, temveč dva milijona evrov znašajo dolgovi 
Euroinvesta do podizvajalcev pri  gradnji Eda centra. Foto: Leo Caharija
Ne samo milijon, temveč dva milijona evrov znašajo dolgovi Euroinvesta do podizvajalcev pri gradnji Eda centra. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > “Družba Euroinvest je že nekaj let insolventna. DUTB kot največja finančna upnica vse od prenosa terjatev do danes ni prejela niti minimalnega poplačila, zato je bila sprejeta odločitev, da se terjatve poplačajo iz odprodaje premoženja,” so razloge za vložitev predloga za stečaj pojasnili na Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB).

“Stečaj seveda ni presenečenje, a vendarle smo do zadnjega upali, da bomo uspeli z našim predlogom o pobotu terjatev. Predlagali smo, da bi tako hipotekarnim kot nehipotekarnim upnikom v pobot ponudili stavbe, zemljišča in stavbne pravice, ki so v lasti podjetja. Predlog smo poslali na Družbo za upravljanje terjatev bank, a nismo dobili niti odgovora,” je pojasnil eden od treh lastnikov in direktor Euroinvesta Radoš Pavlovič, ki pravi, da je v zadnjem obdobju direktorsko službo kot edini zaposleni v podjetju opravljal brez plačila in želel predvsem urediti razmerja z upniki.

V slabi banki so se pred časom odločili, da bodo prodali Eda center. Prodajo premoženja mimo odločitve sodišča upnikom omogoča zakonodaja. A tovrstne, tako imenovane notarske prodaje, ki so se zgodile po vsej Sloveniji, je na pobudo domnevnih oškodovancev v drugih primerih, konkretno v zadevi BTC, vzelo pod drobnogled Ustavno sodišče, zato so vsi tovrstni postopki zamrznjeni.

Bodo padale domine?

“Med neprednostnimi upniki so večinoma podizvajalci pri gradnji Eda centra. S svojim zaupanjem so omogočili dokončanje projekta in tako povečali premoženje, ki ga ima podjetje. Pošteno bi bilo, da bi bili iz tega premoženja tudi poplačani,” pravi Pavlovič, ki meni, da stečaj poplačila navadnih terjatev ne bo omogočil. Dolgovi do gradbenih podjetij so le pet do deset odstotkov vseh terjatev, a to v absolutnih številkah pomeni skoraj dva milijona evrov. Nekateri zneski so tako visoki, da za posamične upnike pomenijo razliko med obstojem in propadom.

Na DUTB so, nasprotno, prepričani, da pobot ne bi rešil ničesar: “Ta predlog je bil za DUTB nesprejemljiv, saj ni maksimiral poplačila njenih terjatev.”

Strinjajo pa se z ugotovitvijo, da bodo navadni upniki ostali praznik rok. “Premoženja ni dovolj niti za poplačilo hipotekarnih upnikov v prvem vrstnem redu. Navadni upniki bi tako ostali nepoplačani v vsakem primeru,” pojasnjujejo.

Euroinvest je v resnih poslovnih težavah že dolgo. Računi podjetja so blokirani, v 2013 pa so od dobička in nato minimalnih rdečih številk prešli v skoraj tri milijone evrov izgube.

Podjetje je pokopalo breme številnih finančnih obveznosti. Te pa so nastale z naložbami v nepremičnine in dejavnosti, ki zaradi krize niso bile tako dobičkonosne, kot je vodstvo podjetja načrtovalo in pričakovalo.

Prave odločitve ob napačnem času

“Kljub vsemu, kar se je zgodilo, lahko še danes ponosno potrdim, da je Euroinvest delal dobro. Žal nam okoliščine niso bile naklonjene. Tako kot je bilo lahko pridobiti denar za naložbe, tako hitro smo ga nato izgubili. Naša pot v turizem je bila prava, a morda preuranjena. In morda bi Eda lahko bila manjša, ampak tako pač je: naredili smo prave stvari ob nepravem času,” razmišlja Pavlovič, ki je prepričan, da bi z dogovorom o pobotu podjetje Euroinvest lahko delalo naprej.

Novogoriško sodišče je za stečajno upraviteljico, ki bo imela nalogo, da proda obsežno premoženje Euroinvesta in z izkupičkom zapre še obsežnejše terjatve, imenovalo Branko Remškar, ki med drugim vodi stečaj sežanskega gradbenika Gratim. VESNA HUMAR


Najbolj brano