E-cikliranje še bolj pri roki

Tudi primorske občine bodo v sklopu evropskega projekta LIFE Gospodarjenje z e-odpadki, pridobile ulične zbiralnike za ločeno zbiranje teh odpadkov. Podjetje Zeos, ki prevzema ločeno zbrano odpadno električno in elektronsko opremo, je včeraj prve postavilo v ekološkem otoku na Trati v Ajdovščini in pri novogoriški Komunali. V naslednjih dneh bodo zabojnike postavljali po terenu.

Župana Tadej Beočanin in Ivan Princes, direktor javnega 
podjetja Egon Stopar in predstavnica podjetja Zeos Alenka 
Gruden Belavič so podpisali listine o  skupni skrbi za zmanjševanje e-odpadkov.   Foto: Alenka Tratnik
Župana Tadej Beočanin in Ivan Princes, direktor javnega podjetja Egon Stopar in predstavnica podjetja Zeos Alenka Gruden Belavič so podpisali listine o skupni skrbi za zmanjševanje e-odpadkov.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina je po podatkih Silvane Kodrič lani pooblaščenim družbam za prevzem odpadne električne in elektronske opreme iz Centra za ravnanje z odpadki oddala 126 ton ločeno zbrane odpadne električne in elektronske opreme. Kljub temu se marsikateri kos še vedno znajde tudi v mešanih odpadkih. Koliko točno, je težko oceniti. Silvana Kodrič je pojasnila: “Odkar te komunalne odpadke iz CERO oddajamo pogodbenemu prevzemniku, natančnejših podatkov o deležu odloženih malih elektronskih in električnih aparatov in opreme v zabojnikih na ekoloških otokih nimamo. Po naših kontrolnih pregledih posameznih zabojnikov, je delež tovrstnih odpadkov med enim in dvema odstotkoma.”

Občani so doslej največ tovrstne opreme oddali v Zbirnem centru, nekaj v okviru brezplačne oddaje kosovnih odpadkov in odpadne elektronske opreme ali na odjemnem mestu gospodinjstva, manjši del pa v letni akciji zbiranja nevarnih odpadkov. Odslej bo to še preprosteje. Pooblaščena družba Zeos bo v okviru projekta LIFE Gospodarjenje z e-odpadki, ki ga sofinancirata Evropska komisija in ministrstvo za okolje in prostor, v ajdovski in vipavski občini postavila 15 zbiralnikov in jih tudi praznila.

“Ulični zbiralniki za ločeno zbiranje e-odpadkov dajejo našim občankam in občanom možnost, da bodo te odpadke oddajali na preprost način, v zbiralnik na lokaciji, ki jim bo najbolj ustrezala,” je pojasnila Kodričeva in dodala, da zaradi omejenega števila, teh ne bodo mogli postaviti v vsa naselja.

Direktor javnega podjetja Egon Stopar je projekt ocenil kot nadgradnjo dosedanjega dela z vzpostavljanjem infrastrukture za prevzem teh odpadkov na terenu ter z ozaveščanjem uporabnikov. “Zdi se nam pomembno, da informacijo o pravilnem ravnanju z odsluženo električno in elektronsko opremo čim bolj približamo občanom. Posebni zabojniki, ki jih postavljamo na določene ekološke otoke, so najboljše orodje za dosego tega cilja,” je povedal ob postavitvi zbiralnika. V Ajdovščini so posebno listino o gospodarjenju z e-odpadki s predstavnico Zeosa Alenko Gruden Belavič podpisali župana Tadej Beočanin in Ivan Princes ter Stopar.

Zabojniki bodo stali tudi na Goriškem. Prvega so slovesno predali včeraj na sedežu novogoriške Komunale. Na teren pa jih bodo postavili v Mestni občini Nova Gorica in občinah Šempeter - Vrtojba, Miren - Kostanjevica, Renče - Vogrsko, Kanal in Brda.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano