Dvorec Lanthieri še ni pripravljen za prevzem

Vrag tiči v podrobnostih, bi lahko rekli ob dejstvu, da Občina Vipava Univerzi v Novi Gorici uradno še ni predala gospodarskega poslopja Lanthierijevega dvorca, atrija in naprav. Univerza zato v Vipavo še ni preselila fakultete za znanosti o okolju in laboratorijev. Zapletlo se je pri prometnih znakih in zapori dovoza v atrij, toplotnih napravah, talni osvetlitvi atrija, upravljanju javnih sanitarij in s tem povezanimi stroški električne energije.

Univerza še ni preselila fakultete za znanosti o okolju in 
laboratorijev v Lanthierijev dvorec. Foto: Alenka Tratnik
Univerza še ni preselila fakultete za znanosti o okolju in laboratorijev v Lanthierijev dvorec. Foto: Alenka Tratnik

VIPAVA > Septembra je vipavski župan Ivan Princes hitel s slovesnim zaključkom prenove gospodarskega dela poslopja in podpisom aneksa k zakupni pogodbi med Občino Vipava in Univerzo v Novi Gorici, da bi univerzi omogočil pravočasno pripravo na novo študijsko leto in tudi selitev dejavnosti fakultete za znanosti o okolju in njenih laboratorijev iz Nove Gorice v Vipavo.

Univerza želi razjasniti tudi malenkosti

Na občini so v tem času primopredajo napovedali že dvakrat, a do nje še ni prišlo. Univerza je, kot so izvedeli neuradno, prej želela razčistiti več zadev, od namestitve toplotnih črpalk, zapore dovoza v atrij, postavitve prometnih znakov za prepoved vožnje z motornimi vozili po atriju, vzdrževanja in dobave električne energije za sanitarije, ki bodo namenjene obiskovalcem prireditev, do ureditve talne razsvetljave v atriju. “Vse stoji, ker dvorec še ni pripravljen za prevzem in ga še nismo prevzeli,” so sporočili z univerze.

Župan Princes: “Res se je ugotovilo nekatere pomanjkljivosti in tehnične napake, a smo večino že odpravili. Občina je poskrbela za zaporo dovoza v atrij, uporabo sanitarij za obiskovalce prireditev v atriju dvorca bomo ustrezno rešili s TIC Vipava, dogovoriti se moramo še o podrobnostih s toplotno črpalko,” je pred dnevi povedal župan in ocenil, da bodo zadeve dorekli v kratkem. “Nobena zadeva po moje ne bi smela biti razlog, da univerza ne bi prevzela gospodarskega poslopja in atrija v upravljanje, a Univerza se spušča v malenkosti,” je še povedal župan.

Rektor univerze Danilo Zavrtanik odgovarja: “Prevzem stavb, atrija in naprav bo narejen, ko bodo stvari urejene tako, kot morajo biti, pa naj si bodo to malenkosti, kot je na primer osvetlitev atrija, ki v zadnjih 70 letih ni bil nikoli razsvetljen.”

Za temo naj bi bile krive tehnične težave

Vipavce je namreč v zadnjih dneh zmotilo, da je dvorišče med rezidenčnim poslopjem in gospodarskim delom kljub postavljeni razsvetljavi v temi. To je še posebej moteče, ker čez dvorišče vodi tudi pot do Podskale in izvirov Vipave. Po številnih peripetijah z upravljanjem atrija so številni Vipavci zdaj s prstom pokazali na univerzo, češ da neupravičeno varčuje. Rektor univerze odgovarja: “Stavbe še nismo prevzeli, zato je režim delovanja naprav v objektih Lanthieri II in III ter v atriju v rokah Občine Vipava. Če kdo varčuje, potem varčuje občina.”

Tajnik občine Jože Papež pa je pojasnil, da tokrat ne gre za nesporazum, ampak za tehnično napako v električni napeljavi, ki jo bodo v kratkem odpravili. In dodal: “Občina bo poskrbela še za dodatne javne luči, s katerimi bomo osvetlili prehod od Glavnega trga čez dvorišče do Podskale.”

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano