Dvojni preplet niti

Redko se zgodi, da razstavljata mati in hči. V Mirnu so zatorej še posebej slovesno odprli razstavo ročnih del 95-letne Frančiške Lestan, ki ustvarja s kleklji, in njene hčerke Jožice, ki navdušuje s kvačkanimi izdelki.

 Foto: Alenka Ožbot
Foto: Alenka Ožbot

MIREN > Na razstavi z naslovom Prepleti niti v klekljanju in kvačkanju, ki so jo v petek zvečer odprli v sejni sobi KS Miren, avtorici predstavljata prte, prtičke, uokvirjene čipke in druge izdelke, ki so pod njunimi spretnimi prsti nastali v zadnjih treh letih.

Frančiška še vedno rada kleklja, saj jo to pomirja. Nikoli se ne naveliča, s klekljanjem si krajša čas in veseli se, ko izdela posebno zahteven vzorec. Največ izdelkov je ustvarila v zadnjih treh letih in vsak ji je zelo drag, saj so vanj vpleteni žalostni ali lepi spomini njenega življenja, je v kulturnem programu, ki so ga oblikovali Društvo žena Miren-Orehovlje s pevskim zborom, KD Stanko Vuk in Frančiškin vnuk Tine Lestan z igranjem na ksilofon, poudarila Adrijana Plesničar iz društva žena.

“Tudi njena hčerka Jožica nas opozarja, da je spoznanje materialne ljudske kulture in izročila naših dedov in pradedov vredno ohranjati in z njim tudi spretnosti, znanja in veščine, ki prehajajo iz roda v rod,” je še poudarila Plesničarjeva. Jožica pa ni nadaljevala s tradicijo klekljanja, ampak je ubrala svojo pot in se posvetila kvačkanju. To ročno delo je zanjo sprostitev in ustvarjanje, predvsem pa hrana za dušo. Danes je kvačka njena stalna spremljevalka in z mamo kar tekmujeta, katera bo ustvarila večjo mojstrovino.

Avtoricama sta čestitala tudi župan Občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar in predsednik Društva upokojencev Miren Zdravko Stanič. Razstava ročnih del matere in hčerke iz Orehovelj, ki v zadnjih letih živita v Mirnu, bo na ogled do vključno 2. julija in sicer ob sobotah in nedeljah od 10. in 12. ure in od 15. do 19. ure.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano