Dve desetletji dobrodelnega poslanstva

S komedijo Seja v belem domu v izvedbi gledališčnikov iz Črnega vrha bodo lionisti z Vogrskega jutri v Bukovici zbirali denar za pomoč nadarjenim učencem z renške in šempetrske osnovne šole. Ob tem bodo razstavili dela in podelili priznanja v natečaju Plakat miru in slovesno obeležili okrogli jubilej kluba.

Klub vsako leto kupi  100 prehrambenih paketov za rdeči križ. 
Na fotografiji predsednik kluba Tonček Remec (desno) in 
predsednik novogoriške enote RK Dušan Ambrožič.
Klub vsako leto kupi 100 prehrambenih paketov za rdeči križ. Na fotografiji predsednik kluba Tonček Remec (desno) in predsednik novogoriške enote RK Dušan Ambrožič. 

VOGRSKO >Lions Klub Vogrsko so spomladi leta 1996 ustanovili pod botrstvom starejšega, novogoriškega. V dveh desetletjih se je nabral dolg niz dobrodelnih dejavnosti. Člani so se odzivali na prošnje zdravstvenih organizacij pri nabavi aparatur, ustanov varovancev s posebnimi potrebami, mladinskih organizacij, socialnih skladov in osnovnih šol. Pomagali so tudi mnogim posameznikom, predvsem otrokom in družinam. Nakup prehrambenih paketov za rdeči križ, zbiranje denarja za prizadete v naravnih nesrečah, pomoč slepim in slabovidnim so še nekatere redne dejavnosti kluba, ki veliko pozornost namenja mladim.

Vzpodbujajo mednarodno izmenjavo mladih s ciljem medsebojnega spoznavanja in širjenja multikulturnosti in strpnosti. Z izkupičkom od dobrodelne likovne kolonije štipendirajo mlade nadarjene umetnike. V petih letih je klub podelil deset štipendij za skupno 28 let študija v skupni višini 35.000 evrov. Z mednarodnim projektom Plakat miru spodbujajo osnovnošolce k razmišljanju o življenju na planetu Zemlja, o sočutju, o miru. Letos je sodelovalo kar 100 otrok. V zadnjih dveh letih so v sodelovanju z osnovnima šolama iz Šempetra pri Gorici in iz Renč pričeli z projektom Lions Botrstvo. Enemu učencu iz vsake šole iz socialno šibke družine namenijo po 1000 evrov pomoči v mesečnih obrokih.

V dveh desetletjih je klub daroval skoraj 150.000 evrov dobrodelnih sredstev in na tisoče prostovoljnih ur članov. Teh je trenutno 27. In imajo še veliko energije ter volje za delo, napovedujejo v klubu. “Seveda bi si vsi želeli, da bi bilo doma in po svetu v prihodnje čim manj ljudi potrebnih pomoči, a realnost kaže prav nasprotno,” razmišlja tajnik Dragan Valenčič.

Ena večjih nalog za prihodnost je vključitev v pobudo Viški hrane. Podobno kot to počnejo kolegi v nekaterih slovenskih mestih naj bi tudi lionisti z Vogrskega pomoči potrebnim dnevno razdeljevali hrano, ki ob koncu delovnega dne ostaja v trgovinah. Na jutrišnjem dogodku v dvorani v Bukovici bodo gledališčnikom delali družbo Tamburjaši iz Vipave. Denar od prodanih vstopnic bo v celoti namenjen pomoči osnovnošolcema iz Renč in Šempetra.NR


Najbolj brano