Dvajset filmov v desetih večerih

Drevi se na ploščadi za novogoriško mestno hišo začenja Letni kino Silvana Furlana, ki bo med 22. julijem in 2. avgustom ljubiteljem kakovostnih filmov ponudil deset brezplačnih filmskih večerov. Skupaj bodo zavrteli kar dvajset filmov - kratkih in celovečernih - slovenskih in tujih avtorjev.

Ploščad za mestno hišo bo od sobote znova prizorišče Letnega kina Silvana Furlana. Foto: David Verlič / E-Fronta
Ploščad za mestno hišo bo od sobote znova prizorišče Letnega kina Silvana Furlana. Foto: David Verlič / E-Fronta

NOVA GORICA > Peto sezono Letnega kina Silvana Furlana, ki bo med 22. julijem in 2. avgustom ljubiteljem sedme umetnosti ponudil deset brezplačnih filmskih večerov, bo drevi ob 21. uri odprl film Dotik vode, islandsko-francoska romantična komedija režiserke Sólveig Anspach.

Skupno se bo v desetih poletnih večerih zvrstilo dvajset filmov slovenskih in tujih avtorjev. Med njimi bodo kratki filmi, celovečerci, dokumentarci in igrani filmi. “Postavili bodo ogledalo naši družbi, gledalce preplavili z dobrim humorjem, glasbo in filmsko pesmijo ter raziskovali zgodbe mest od blizu in daleč,” je povedala Mateja Zorn, vodja letnega kina.

V sodelovanju s Slovenskim filmskim arhivom bodo na otvoritvenem večeru pred projekcijo filma za kratek čas na velikem platnu letnega kina zaživele arhivske podobe izgradnje Nove Gorice. Jutri sledi projekcija slovenskega filma Komedija solz, ki jo bo spremljal tudi režiser in pisatelj Marko Sosič.

Ponedeljek bo posvečen nostalgiji in preteklosti, saj bodo zavrteli dokumentarni film Trst, Jugoslavija in video esej o nastanku mesta na meji Nova Gorica Mesto na travniku. Filma bodo predstavile avtorica idejne zasnove Wendy D'Ercole ter režiserki Anja Medved in Nadja Velušček.

V torek bo čas za animirani film Rdeča želva, v sredo, pa za nemški film Zbogom, Berlin! V četrtek v goste prihaja režiser Igor Šterk, saj bo na sporedu njegov film Pojdi z mano, ki ga je občinstvo na lanskem festivalu slovenskega filma v Portorožu izbralo za najboljši film festivala.

Po krajšem premoru bo veliko platno na novogoriškem letnem kinu ponovno zaživelo v nedeljo s projekcijo zadnje mojstrovine Jima JarmuschaPaterson. Zadnji julijski dan so prireditelji poimenovali “večer kratkih”, ki bo zaznamovan z mlado filmsko ustvarjalnostjo.

Predstavili se bodo namreč mladi domači filmarji, sicer študentje AGRFT v Ljubljani in Akademije za umetnost Univerze v Novi Gorici. Svoje kratke filme bodo v živo predstavili Fabris Šulin, Neli Maraž, Leo Černic, Rajat Sharma in drugi. V uvodu pa bodo predstavili tudi prve filme, ki so prispeli na natečaj Mlado mesto naš utrip, ki sta ga Kinoatelje in Ustanova Silvana Furlana razpisala v okviru programa 70. obletnice Nove Gorice.

Prvi avgustovski večer bo postregel s filmom Toni Erdmann, tokratni letni kino pa se bo sklenil 2. avgusta z glasbeno obarvanim filmskim večerom. Zavrteli bodo glasbena dokumentarca Moj narobe svet in LP film Buldožer - Pljuni istini u oči.

Kot kaže pa obiskovalci filmov ne bodo mogli spremljati na Ploščadi Silvana Furlana. Že pred časom je skupina ponudnikov, ki jih je podprla tudi novogoriška krajevna skupnost, predlagala, da bi filmskemu ustvarjalcu posvetili trg za stavbo mestne občine, ki je poletno kulturno prizorišče. Podpora pobudi je široka, a se postopki vlečejo. Ravno v preteklih dneh so na mestni občini dobili soglasje potomcev pokojnega Furlana. “Pred pripravo predloga za obravnavo na mestnem svetu je zdaj potrebno, skladno z zakonom, pridobiti mnenje Geodetske uprave Republike Slovenije in Komisije za standardizacijo zemljepisnih imen pri Vladi Republike Slovenije,” je na MONG pojasnil Miran Ljucović. Če bo po sreči in bodo mestni svetniki za, s čimer sicer ne bi smelo biti težav, bodo tablo na ploščadi lahko postavili še letos.

ANA CUKIJATI

VESNA HUMAR


Najbolj brano