Dva idrijska čipkasta spektakla

V okviru svetovnega kongresa čipkaric bo v soboto v stekleni dvorani Gospodarskega razstavišča v Ljubljani na valovih alfa poletela bela klekljana golobica. Gre za instalacijo umetnice Eve Petrič. Večer pozneje pa se v razstaviščni Kupoli obeta največji modni spektakel večernih in mladostnih kreacij z vgrajeno idrijsko čipko na naših tleh.

Večerni obleki s čipko z zadnjega modnega spektakla leta  
2011 v Idriji.
Večerni obleki s čipko z zadnjega modnega spektakla leta 2011 v Idriji. 

LJUBLJANA > “Čipkasti modni spektakel bo marsikomu vzel dih, vse obiskovalce pa bo povedel v sanjsko, nepozabno doživetje,” je prepričana njegova organizatorka Karmen Makuc z Občine Idrija. Podobno zagotavljajo najboljše tamkajšnje čipkarice, ki so po zasnovi odmevne umetnice Eve Petrič sklekljale čipke za instalacijo Bela golobica na valovih alfa.

Modni spektakel

Modni spektakel bo potekal v razstaviščni dvorani Kupola v petek ob 21. uri. Petričeva, ki je v zadnjih mesecih odmevno razstavljala na Dunaju in New Yorku, pa bo Golobico predstavila v Stekleni dvorani v soboto ob 21. uri.

Za svoje instalcije po svetu je uporabila vse čipke, od šivanih do klekljanih. Izdelovalce obojih združuje tudi OIDFA, ki ima svoj kongres v Ljubljani. Zanj je Petričeva instalacijo zasnovala samo iz idrijskih čipk. Sklekljale so jih najboljše čipkarice iz vseh klekljarskih društev v občinah Idrija in Cerkno.

Oba dogodka sta seveda javna in skupaj z množico preostalih razstav na razstavišču na ogled do nedelje zvečer. Kljub precej zasoljenim vstopnicam (20 evrov celodnevna, za vse razstave in 25 evrov za čipkasti spektakel) naj bi videno in doživeto po mnenju čipkaric krepko odtehtalo plačilo.

Najboljši oblikovalci na kupu

Borut Šulin, Damiana Bitežnik Logar, Maja Štamol Droljc, Mojca Celin, Stanka Blatnik Blagotinšek, Tanja Zorn Grželj, Urša Drofenik in še sedem kolegov, naša najbolj znana imena modnih kreatorjev, so zagotovilo za resnično velik modni čipkasti spektakel. Vsi omenjeni in ob njih idrijske kreatorke Irma Vončina, Lidija Anzelm, Urška Guček Pagon in Tina Koder Grajzar čipke odlično poznajo. Na tovrstnih spektaklih v Idriji so že sodelovali in s svojimi večernimi kreacijami s čipko pripomogli k njeni promociji po svetu. V pomoč so bili tudi pri prizadevanjih za pridobitev sedaj v javnosti slabo promoviranega svetovnega kongresa v Ljubljani.

“Da bo spektakel popoln, smo vsi skupaj, s kreatorji in klekljaricami vred, trdo garali več kot leto dni. Rezultat je vrhunski. Pritegnili smo še 14 mladih kreatorjev, študentov oddelka tekstilij in oblačil pri naravoslovni fakulteti,” Makučeva verjame v odmevnost spektakla.

Študenti so z mentoricama Almiro Sadar in Marijo Jenko zasnovali bolj sproščena oblačila s čipko za mladež.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano