Državna cesta polna lukenj, denarja za popravilo pa ni

Državna cesta po Baški grapi je ena bolj razdrapanih daleč naokoli, jeseni so jo dodatno najedle še poplave. Graparji izgubljajo potrpljenje, zgolj krpanje lukenj je po njihovem mnenju premalo. Ker je cesta z domačini in poleti vse bolj tudi s turisti že zelo prometna, pristojne opozarjajo, da je treba ukrepati. Odgovori nič dobrega ne obetajo.

Gradbeni delavci v teh dneh popravljajo še zadnje poškodbe na državni cesti po poplavah, za ostalo pa očitno ni in, kot kaže, še kar nekaj časa ne bo denarja.  Foto: Neva Blazetič
Gradbeni delavci v teh dneh popravljajo še zadnje poškodbe na državni cesti po poplavah, za ostalo pa očitno ni in, kot kaže, še kar nekaj časa ne bo denarja.  Foto: Neva Blazetič

BAŠKA GRAPA > “Ceste nam neprestano povzročajo probleme. Občina na lokalnih kar hitro rešuje probleme, državna po dolini pa je v obupnem stanju. Na številnih mestih je treba zelo paziti, da udarne jame ne presekajo pnevmatike,” skupaj z domačini opozarja predsednik sveta KS Kneža Nejc Borovničar.

Prekipelo jim je

Proti koncu minulega leta je Graparjem prekipelo. Na Direkcijo za ceste oziroma po novem za infrastrukturo, na pristojno ministrstvo in občini v vednost so naslovili pismo, v katerem opozarjajo tudi na pomanjkljivo vzdrževanje. “Če bi bilo vzdrževanje redno in temeljito, bi bila ob poplavah škoda manjša,“ opozarjajo. Menijo, da bi z manjšimi in cenovno sprejemljivimi posegi lahko pomembno izboljšali kakovost cestišča. “Govorimo o manjših odkopih brežine in razširitvi do pol metra, o ureditvi odtočnih kanalov ter preplastitvah. S takimi posegi bi po našem mnenju lahko zadovoljivo uredili skoraj tretjino ceste skozi grapo,” soglašajo v vseh krajevnih skupnostih. “Naslednja težava je nevarno padanje kamenja. Vsaj na najbolj kritičnih mestih bi morali namestiti varovalne mreže,” opozarjajo. Po pričakovanju odgovor direkcije ne obeta veliko, pravzaprav skoraj nič.

Nedolgo tega so odprli občinsko cesto proti Kneškim Ravnam, kjer živi deset ljudi. Plaz nad njo so začasno utrdili z drevjem, v občinskem proračunu pa bodo zagotovili denar za varovalne mreže.

DRSI: ni denarja!

“Denarja ni, razen za tiste naložbe, za katere je država pridobila denar EU,” pojasnjujejo na direkciji. Vse ostalo stoji. So pa z direkcije sporočili, da so projekti pripravljeni in če bi imeli denar, bi lahko delali. “Izdelana je projektna dokumentacija za sanacijo plazu Kneža v vrednosti 700.000 evrov. Prav tako je pripravljena za sanacijo plazu Grahovo v dolžini 240 metrov. Za to naložbo bi potrebovali 747.000 evrov. Vse je pripravljeno tudi za sanacijo plazu Petrovo Brdo, kar bi stalo dober milijon evrov. Podpisana je tudi pogodba za izdelavo geološkega poročila za sanacijo plazu Ščenk, vendar tudi za to ni denarja,” pojasnjujejo odgovorni na direkciji.

Ker v tem času posegi v vodotoke niso dovoljeni, miruje tudi gradnja dveh propustov pri Petrovem Brdu. Nadaljevali bodo spomladi.

Je pa koncesionar Cestno podjetje Nova Gorica hitro po oktobrskih poplavah začel odpravljati poškodbe na treh odsekih od Bače do Petrovega Brda. “Kolikor mi vidimo, gre za 'flikanje'. Z odgovorom direkcije ne moremo biti zadovoljni in vztrajali bomo naprej,” napoveduje občinski svetnik iz Podbrda Tomaž Štenkler.

Na naslednji seji občinskega sveta bodo pregledovali osnutek vlaganja v državne ceste do leta 2013. Za Baško Grapo ni obetaven. Njihova cesta sploh ni omenjena.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano