Država naj se s Hitom ne obnaša kot pijanec, ki ne misli na jutri

Na najnovejši predlog strategije upravljanja kapitalskih naložb države so se v SD odzvali z zaskrbljenostjo, ker je na seznamu podjetij, ki so za prodajo, pristal tudi novogoriški Hit. A vsi ne menijo enako. Župan Matej Arčon je za to, da igralnica dobi strateškega partnerja, enako meni predsednik Foruma za Goriško Boris Nemec. Slednji dodaja, da je pomembno to, komu bomo Hit prodali in s kakšnimi cilji.

Mar nova strategija upravljanja državnih naložb lahko pripelje 
v prodajo po logiki,  dajte denar zdaj, kaj bo jutri pa ni 
važno?  Foto: Leo Caharija
Mar nova strategija upravljanja državnih naložb lahko pripelje v prodajo po logiki, dajte denar zdaj, kaj bo jutri pa ni važno?  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA >Vlada je v najnovejšem predlogu strategije upravljanja s kapitalskimi naložbami novogoriški Hit uvrstila zgolj med portfeljske naložbe in ga bo torej prodala, je opozoril poslanec SD Matjaž Nemec: “Slovensko igralništvo pa je s to strategijo dokončno dobilo status odpisanega,” je ocenil poslanec. Ob tem ni prepričan, da bo vlada z novim igralniškim zakonom dokončno “okvirila vse razvojne poti, po katerih naj hodi ta dejavnost”, in sprašuje se, kaj bo z lastniški deležem občin v Hitu.

Arčon: prodaja Hita je prava poteza

V SD so po navedbah Nemca prepričani, da bi morala država v podjetju, ki ima pomembno vlogo v svojem okolju in deluje v perspektivni panogi, ohraniti 25 odstotkov delnic in en glas, oziroma ga v omenjeni strategiji uvrstiti med pomembne naložbe. Med potrjevanjem dokumenta bodo predlagali spremembo klasifikacije za Hit.

Župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon pa, nasprotno, pozdravlja zadnji predlog vlade: “Podpiram prodajo, ker Hit potrebuje strateškega partnerja z vizijo razvoja, kar pa država doslej ni bila in tudi nikoli ne bo.” Dodaja, da je to prva vlada, ki je jasno povedala, da želi Hit prodati, a pred tem bo treba še spremeniti zakon o igrah na srečo in glede lastništva izenačiti igralnice z igralnimi saloni. Občine pa bi po njegovi presoji morale ohraniti približno 20-odstotni lastniški delež, oziroma bi ga lahko kaj povečale.

Z njim soglaša Boris Nemec, predsednik Foruma za Goriško in nekdanji zaposleni v vodstvu Hita, ki poudarja, da je skrajni čas za umik države iz lastništva igralnice. Zavzema se za to, da vanjo vstopi močan zasebni večinski lastnik. Toda Nemec opozarja na temeljno vprašanje, kaj je cilj prodaje oziroma kaj strategija. “Ima mar država namen zgolj prodati podjetje tistemu, ko bo ponudil največ, in takoj dobiti denar, torej ravnati kot pijanec, ki potrebuje deset evrov za steklenico zdaj in mu ni mar, kaj bo jutri?” Približno tako je država doslej tudi ravnala, pravi Nemec, politika je skrbela zase in ne za dobro vseh.

Imeti strategijo pa je misliti na prihodnost, razlaga, in pri prodaji podjetja to pomeni nuditi vse bolje plačana delovna mesta, ki prinašajo blaginjo, ustvarjajo potrošnjo, in na koncu to pomeni tudi več denarja od davkov. V primeru Hita bi država morala iskati pravega strateškega partnerja, ki bi bil pripravljen “v podjetje vložiti milijardo evrov, izpeljati veliki projekt in zagotoviti 3000, 4000 delovnih mest.” To so lahko v tem trenutku le Američani, meni Nemec, velike igralce pa lahko k nakupu povabi le država.

Nemec: manj davka, bolje za vse

Da bi to dosegli, nadaljuje, pa je po oceni Nemca ključna sprememba davčne politike do igralništva in torej ustrezne zakonodaje. Nemec bi uvedel degresivno obdavčitev, ki bi spodbujala promet podjetja: več kot bi bilo prometa, nižja bi bila davčna stopnja. Smiselna bi bila celo nična davčna stopnja za izjemno visok promet, ker ima ta prek dobrih novih delovnih mest in drugega splošne pozitivne učinke za blaginjo. “Žal pa nisem optimist,” zaključuje Nemec, ki se boji, da ima država le “strategijo pijanca”.

V Hitu se za zdaj ne opredeljujejo do namere vlade. “Odločitev je stvar lastnika, torej države,” je jedrnat predsednik uprave Dimitrij Piciga.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano