Država je konjem le dovolila v gozd

Trnovska planota bo prihodnjo soboto vendarle gostila tekmo za pokal Slovenije v vzdržljivostnem jahanju (endurance). Lani so jo morali zadnji hip odpovedati, saj sklad kmetijskih zemljišč in gozdov ni izdal soglasja, češ da bi konji povzročili preveliko škodo v gozdu. Takšna obrazložitev je dodobra razburila konjeniško javnost. Letos pa je država konjem le dovolila v gozd ...

Letos se bodo lahko tekmovalci v vzdržljivostnem jahanju (endurance) pomerili tudi v Trnovskem gozdu
Letos se bodo lahko tekmovalci v vzdržljivostnem jahanju (endurance) pomerili tudi v Trnovskem gozdu 

VOGLARJI > “Tekma letos bo, saj smo končno pridobili vsa potrebna dovoljenja. Na srečo je vendarle prevladal razum in sklad kmetijskih zemljišč in gozdov je letos izdal soglasje za izvedbo,” sta zadovoljna Janja Nanut in Vojko Gabrijelčič iz ŠKD Marvel, ki je ob pomoči prizadevnih domačinov iz zaselka Zavrh pri Voglarjih organizator sobotne 2. tekme za pokal Slovenije na Posestvu Laz.

Tudi lani so organizatorji vložili veliko časa in energije (pa tudi denarja) v pripravo tekme, a jo je sklad kmetijskih zemljišč in gozdov tik pred zdajci onemogočil. Šok nad obrazložitvijo, da “pomeni tekma preveliko tveganje za povzročitev škode na zemljiščih sklada”, je bil še toliko večji, ker je zavod za gozdove pred tem izdal pozitivno mnenje. Strokovnjak zavoda je namreč po ogledu terena ugotovil, da tekma ni sporna za varovanje naravne dediščine Trnovskega gozda. Predlagal pa je tudi, da bi proga, ki se je vila po označenih gozdnih poteh in vlakah v dolžini 22 oziroma 30 kilometrov, postala uradna športna pot. A strokovno mnenje zavoda uslužbenke na skladu očitno ni prepričalo ...

Letos so organizatorji traso proge nekoliko spremenili, tako da poteka le po vrisanih gozdnih poteh. A večina od 28 kilometrov proge, po kateri se bodo prihodnjo soboto pomerili tekmovalci v vzdržljivostnem jahanju, še vedno vodi skozi državni gozd, katerega skrbnik je sklad.

Ta pa tokrat, na veliko zadovoljstvo Igorja Hočevarja, državnega sodnika za tekme Endurance Slovenija in predsednika nadzornega odbora Konjeniške zveze Slovenije, v konjskih kopitih ni videl nevarnosti za poškodovanje gozdnih tal. “Država je končno prišla k pameti,” je komentiral Hočevar, ki je prepričan, da je imela lani pri odločitvi sklada prste vmes politika. “Še nikoli prej nismo imeli težav s pridobivanjem soglasij. Tudi v tujini takšnih zapletov ne poznajo,” pravi Hočevar, ki je zadovoljen, da so upravljalci državnih gozdov tokrat le upoštevali njihova pojasnila in doumeli, da je sobivanje gozda in konja mogoče.

PETRA VIDRIH


Najbolj brano