Država je dala manj

V Občini Cerkno so proračun znižali za kar 900.000 evrov. Svetnike pa je zmotilo, zakaj stavbna zemljišča plačujejo le Cerkljani.

Nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč morajo  plačevati  le v Cerknem, ne pa tudi na podeželju.  Foto: Ambrož Sardoč
Nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč morajo plačevati le v Cerknem, ne pa tudi na podeželju.  Foto: Ambrož Sardoč

CERKNO > V Cerknem so potrdili delovna telesa občinskega sveta. Vodilna SLS bo vodila dve, ostalih pet skupin v svetu pa po eno. Mesta so si razdelili po volilnih rezultatih, a so si v razpravi v njih zaželeli več strokovnjakov.

Prva vsebinska seja, v katerem je župana Jurija Kavčiča nadomestila svetnica Adrijana Mavri, je minila hitro. SLS ne bo oblikovala koalicije, Tončka Dakskobler (SD), Petra Borovinšek (SMC) in Domen Uršič (Lista SKS) pa so menili, da je Cerkno premajhno za delitve in bodo podpirali vse pobude v prid občini.

V tem duhu so brez glasu proti podprli znižanje proračuna s 6,3 na 5,4 milijona evrov. Kar 573.000 evrov primanjkljaja je nastalo, ker je država ustavila sofinanciranje naložb. Med drugimi iz regionalnih spodbud in popoplavno obnovo. Za 33.000 evrov garancij, ki jih je zadržala banka zaradi napake občine, so terjali podrobno pojasnilo. 104.000 evrov manj od načrtovanega so zbrali s prispevkom za stavbna zemljišča. Neplačniki so izključno pravne osebe. Prispevek za leto 2015 so uskladili z rastjo življenjskih stroškov in ga zvišali za 0,4 odstotka. Uršiča je zmotilo, ker ga plačujejo le Cerkljani in so neenaki v primerjavi z občani na podeželju.

Podobno velja za komunalne storitve in povezane dajatve. Petra Borovinšek je dejala, da mora občina zagotoviti več prihodkov in stavbna zemljišča izpostavila kot tista, kjer je to po zakonu nujno. Župana Kavčiča je bilo med vrsticami razumeti, da bo to raje prepustil državi oziroma nepremičninskemu davku. Je pa jasno napovedal novo informativno glasilo Cerkljanske novice, ki naj bi na prihodnji seji dobile uredniški odbor.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano