Družinski center je odprt vsak dan

Medobčinsko društvo prijateljev mladine iz Ajdovščine je ta teden znova poskrbelo za ustvarjalne počitniške dni. Njihova vrata so v okviru programa družinskega centra Z roko v roki vsak dan odprta tako otrokom kot staršem, ki potrebujejo nasvet, spodbudo ali brezplačno pravno pomoč.

Ustvarjalne  delavnice v okviru družinskega centra medobčinskega društva prijateljev mladine številnim šolarjem popestrijo počitnice. Foto: Alenka Tratnik
Ustvarjalne delavnice v okviru družinskega centra medobčinskega društva prijateljev mladine številnim šolarjem popestrijo počitnice. Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Počitniške aktivnosti in občasno varstvo je le eden od petih sklopov, ki so jih v Medobčinskem društvu prijateljev mladine Ajdovščina povezali v projekt družinskega centra Z roko v roki.

Obetajo si nov uspeh na razpisu

“Projekt smo prijavili na razpis ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. Stalno financiranje nam omogoča, da lahko humanitarne in druge vsebine za osebnostno rast otrok in družine, ki jih že sicer izvajamo, razširimo. Dejavnosti so za uporabnike brezplačne. Zdaj smo uporabnikom na voljo vsak dan med 9. in 17. uro. To nam je uspelo s pomočjo honorarnih sodelavcev, kar 15 se jih je vključilo v družinski center, in z ostalimi prostovoljci, ki že vrsto let sodelujejo z nami,” pojasnjuje strokovna sodelavka društva Maša Čibej. Program centra se sicer zaključi konec decembra, a v društvu upajo, da bodo zanj znova uspeli dobiti denar.

Informacijska pisarna družinskega centra je v Hiši mladih, kjer imajo na voljo tudi večnamenski prostor in dve učilnici za neformalno druženje. Mladim so tu na voljo družabne igre, mladinska in strokovna literatura ter didaktični pripomočki.

V informacijski pisarni je pravnica, ki daje brezplačne nasvete otrokom in mladostnikom ter njihovim družinam, na voljo vsak četrtek.

Od športa do prava

V sklopu dejavnosti za osebnostno rast otrok so v Hiši mladih delavnice, predavanja in tečaji. Z njimi občasno gostujejo tudi po osnovnih šolah in v drugih organizacijah. Med počitnicami in v okviru aktivnega preživljanja prostega časa družinski center ponuja športne programe, ustvarjalnice, izlete, letovanja, predstave, praznovanja in obdarovanja.

Vsak dan v tednu so v informacijski pisarni na voljo za svetovanje in humanitarno pomoč. “Sodelujemo v projektu Botrstvo, vanj je vključenih že blizu 200 otrok z našega območja, koristimo tudi njihovo brezplačno pravno pomoč. Prek zveze prijateljev mladine pomagamo do štipendij in pri plačilu položnic. Novost je brezplačna pravna pomoč, ki jo v družinskem centru ponujamo s pomočjo honorarne sodelavke pravnice. V informacijski pisarni je na voljo vsak četrtek, za pomoč lahko zaprosijo vsi, mladostniki, starši, družine, ki si drugače ne morejo privoščiti pravne pomoči in svetovanja pri odločbah s področja socialnih pravic ali družinskih razmerij,” dodaja Maša Čibej. ALENKA TRATNIK


Najbolj brano